Kuvareportaasi: Vaikuttavia kohteita Pohjolassa

Ruotsalainen valokuvaaja ja ympäristötoimittaja Peter Hanneberg tutustuttaa meidät Pohjolan upeimpiin maailmanperintökohteisiin.

keskiviikko 17. lokakuuta 2012 teksti Peter Hanneberg

Mitä yhteistä on Serengetin lakeuksilla, Pyreneiden niemimaan kalliomaalauksilla ja New Yorkin Vapaudenpatsaalla?

Ne lasketaan kaikki osaksi maailman yhteistä luonnon- tai kulttuuriperintöä, minkä vuoksi ne on hyväksytty Unescon maailmanperintöluetteloon. Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun Unescon yleissopimus kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttämisestä allekirjoitettiin. Tällä hetkellä maailmanperintöluettelossa on 962 kohdetta, joista yhteensä seitsemän sijaitsee Suomessa.

Tällä ja seuraavalla aukeamalla ruotsalainen valokuvaaja ja ympäristötoimittaja Peter Hanneberg vie meidät lyhyelle kierrokselle Pohjolan maailmanperintökohteisiin. Valmistellessaan tuoreinta kirjaansa Världsarv – människans mästerverk "(Maailmanperintö – ihmiskunnan mestariteokset)" hän kävi kameroineen 45 maassa ja 100 kohteessa.

Erityisen vaikuttavina hän koki mystiset paikat, joissa kulttuurit olivat tuhoutuneet: esimerkiksi Pääsiäissaaren, Machu Picchun inkakaupungin ja eteläisen Afrikan kalliomaalaukset.

"Upeaa kulttuuriperintöä löytyy silti pohjoismaistakin, esimerkiksi Pohjois-Ruotsista Laponian erämaasta tai viikinkien vanhoilta asuinsijoilta", vakuuttaa Hanneberg.

Kuvaaja

Peter Hanneberg aloitti valokuvaamisen jo teini-ikäisenä. Hän on opiskellut biologiaa ja tiedotusoppia Tukholman yliopistossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...