Auringonpimennys Euroopassa

Maaliskuun 20. päivänä Euroopassa koetaan harvinainen auringonpimennys. Täydellisenä se näkyy Huippuvuorilla ja Färsaarilla, mutta muuallakin Pohjoismaissa voidaan kummastella osittaista pimennystä.

torstai 12. maaliskuuta 2015 teksti Lone Djernis Olsen

Auringonpimennys: Näin se tapahtuu

Auringonpimennys syntyy, kun Kuu lipuu Auringon ja Maan väliin niin, että kaikki kolme ovat samassa linjassa, Kuu keskimmäisenä. Kuu varjostaa Auringon valoa, ja niissä paikoissa Maassa, mihin varjo osuu, nähdään auringonpimennys. Maa pyörähtää akselinsa ympäri vuorokaudessa, joten siksi Kuun varjo lipuu Maan pinnan yli niin, ettei pimennys tapahdu kaikkialla samanaikaisesti.

Maan pinnalla on aina vain yksi pienehkö alue, joka jää kokonaan varjoon pimennyksen aikana. Tällä niin sanotulla täysivarjon alueella auringonpimennyksen voi nähdä täydellisenä.

Maan pinnalta katsottuna vaikuttaa siltä, että pyöreä musta kiekko lipuu Auringon eteen ja peittää sen. Parissa minuutissa tulee pilkkopimeää. Täysivarjon alueen ympärillä, puolivarjon alueella, voidaan nähdä osittainen auringonpimennys. Tällöin vain osa Auringosta on varjon peitossa.

Auringonpimennys 20. maaliskuuta: Missä, milloin ja mitä?

Maaliskuun 20. päivänä 2015 on Huippuvuorilla ja Färsaarilla mahdollista ihailla täydellistä auringonpimennystä. Etelämpänä Pohjoismaissa, myös koko Suomen alueella, pimennys näkyy osittaisena. Täydellisimmillään se on Kilpisjärvellä kello 12.10, jolloin 94 prosenttia Auringosta on Kuun peitossa. Helsingissä päästään 78 prosentin pimennykseen kello 12.08.

Auringonpimennys 20. maaliskuuta ajoittuu Pohjoismaissa (Suomen aikaa) kello 10.45:n ja kello 13.15:n välille. Se, millä hetkellä pimennys on täydellisimmillään, riippuu katsojan olinpaikasta.

Muista suojalasit

Älä koskaan katso suoraan Aurinkoon, ei myöskään auringonpimennyksen aikana, koska silloin voi hyvin lyhyessä ajassa saada pysyviä näkövammoja tai jopa sokeutua! Myynnissä on erityisiä suojalaseja, joiden läpi pimennystä voi tarkkailla turvallisesti.

Täydellinen auringonpimennys on harvinaista herkkua. Huippuvuorilla täydellistä auringonpimennystä voi seurata taas vuonna 2061, mutta Suomessa pitää odottaa lokakuuhun 2126.

Seuraava osittainen pimennys nähdään koko Suomessa kuitenkin jo elokuussa 2018.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...