Magneettimyrsky: Aurinko pysäyttää Maan

Revontuletko vaarallisia? Öinen valonäytelmä kertoo Auringosta tapahtuvasta roihupurkauksesta, joka voi pysäyttää koko maailman. Lue lisää aiheesta ja katso videota ja kuvia vuoden 2010 elokuussa tapahtuneesta magneettimyrskystä ja sen seurauksista.

torstai 30. syyskuuta 2010

Englantilainen tähtitieteilijä Richard Carrington istui kauniina, aurinkoisena päivänä vuonna 1859 observatoriossaan havainnoimassa auringonpilkkuja, kun hän huomasi äkisti Auringosta purkautuvan kaksi häikäisevän valkoista ’flarea’ eli roihupurkausta. Carrington tiesi vaistomaisesti nähneensä juuri äärimmäisen tähtitieteellisen harvinaisuuden.

Alle vuorokautta myöhemmin kaksi kolmasosaa Maata ympäröivästä taivaasta kimalteli punaisten, vihreiden ja violettien revontulten loisteessa, joka oli niin voimakasta, että sen valossa näki lukea lehteä. Revontulia nähtiin Kuubaa ja Havaijia myöten. Kompassit hukkasivat suuntansa, ja lennätinliikenne niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin sekosi. Tapausta alettiin myöhemmin kutsua ”Carringtonin roihuksi”.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...