Nuori mies liukeni happoon Yellowstonen kansallispuistossa

Happopitoinen lähde liuotti olemattomiin miehen, joka oli mennyt uimaan kiellettyyn paikkaan Yellowstonen kansallispuistossa. Hänestä ei jäänyt jäljelle paljon muuta kuin sandaalit.

perjantai 25. marraskuuta 2016 teksti Mikkel Skovbo / Tieteen Kuvalehti

Yellowstonen kansallispuiston poluilta ei parane poiketa.

Se voi ehkä olla opetus, jonka 23-vuotiaan Colin Nathaniel Scottin tarinasta voi ammentaa. Mies nimittäin päätyi lähes kiehuvaan happopitoiseen lähteeseen puiston syrjäisessä kolkassa.

Onnettomuus tapahtui jo kesäkuussa, mutta virallinen tutkimusraportti julkaistiin vasta hiljattain.

Selvitys on karua kertomaa nuoruuden hullutuksesta, joka johti tuskalliseen kuolemaan.

Mies liukastui kiehuvaan happokylpyyn

Onnettomuus tapahtui, kun Colin Scott siskoineen oli poistunut puisilta kävelypoluilta ja vaeltanut omatoimisesti varsinaiselle kuumien lähteiden miinakentälle.

Yellowstone sijaitsee vulkaanisen hot spotin päällä, missä kiehuu ja kuplii suuria, romahtaneita tulivuorikraattereita eli kalderoita. Puisto on maailman suurin kuumien lähteiden keskittymä, sillä siellä on niitä noin 10 000 kappaletta.

Colin ja hänen sisarensa harrastivat etenkin nuorten suosimaa ”hot pottingia”, vaarallista ja luvatonta hullutusta, jossa kylvetään puiston kuumissa lähteissä.

Kun Colin kurotti kokeilemaan yhden lähteen vettä, hän siskonsa mukaan liukastui ja päätyi lähteeseen, jonka vesi oli lähes kiehumislämpöistä ja vieläpä erittäin hapanta.

Norris Geyser Basin (punainen piste) on vulkaaninen alanko Yellowstonen luoteiskulmassa. Puisto ulottuu Wyomingin, Montanan ja Idahon osavaltioihin.

Vaatteet ja luutkin syöpyivät pois

Puistohenkilökunta ei pystynyt nostamaan Colinin ruumista heti onnettomuuden jälkeen huonon sään vuoksi.

Seuraavana päivänä he löysivät lähteen ääreltä sandaalit, mutta itse miehestä ei näkynyt enää merkkiäkään.

”Syöpyminen oli erittäin voimakasta jo lyhyessä ajassa”, sanoo puistonvartija Lorant Veress paikalliselle KULR-kanavalle.

Norris Geyser Basinin kuumien lähteiden vedet ovat erittäin happamia verrattuna puiston muiden osien emäksisempiin vesiin, koska sen alla sijaitsevasta maaperästä nousee happamia yhdisteitä.

Yellowstonen kuumat lähteet ovat vuoden 1890 jälkeen vaatineet ainakin 22 kuolonuhria.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...