Video: Suolajääpuikko yltää merenpohjaan

Meritähtien pitää olla tarkkana kylmän antarktisen meren pohjassakin, sillä kuolema voi iskeä ylhäältä suolajääpuikon muodossa. Brittiläiset Doug Anderson ja Hugh Miller tallensivat oikealla näkyvän puikon kehittymisen Antarktiksen McMurdonsalmessa viime vuonna. Intervallikuvauksen ansiosta jääputken voi nähdä kurottuvan vaalean aavesormen lailla merenpohjaan asti.Video: Suolajääpuikko syntyy meressä

torstai 3. toukokuuta 2012

Meritähtien pitää olla tarkkana kylmän antarktisen meren pohjassakin, sillä kuolema voi iskeä ylhäältä suolajääpuikon muodossa.

Brittiläiset Doug Anderson ja Hugh Miller tallensivat oikealla näkyvän puikon kehittymisen Antarktiksen McMurdonsalmessa viime vuonna. Intervallikuvauksen ansiosta jääputken voi nähdä kurottuvan vaalean aavesormen lailla merenpohjaan asti.

Video: Suolajääpuikko syntyy meressä

Suolajääpuikkoja muodostuu luonnostaan napa-alueilla, joilla ilman lämpötila voi laskea alle 20 pakkasasteeseen ja vedenkin lämpötila pari astetta pakkaselle. Puikon synty perustuu tuohon lämpötilaeroon.

Lämmintä merivettä virtaa ylös kohti jäätä, jossa on uurteiden verkosto. Veden viiletessä tiheä suolavesi, joka on liian suolaista jäätyäkseen kiinni muuhun jäähän, virtaa pois ja vajoaa alaspäin. Laskeutuessaan se jäädyttää ympärillään olevan veden puikoksi, joka venyy noin 30 senttimetriä tunnissa.

Sopivissa oloissa suolajääpuikko voi yltää merenpohjaan saakka ja levittäytyä pitkänkin matkan päähän. Vaikka suolajääpuikot ovatkin vaarallisia merenpohjan pikkueliöille, ne ovat niin hauraita, että hylkeet tai merivirrat katkovat niitä ohimennen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...