Äkillinen lumimyrsky ja lumivyöryt yllättivät retkeilijät Himalajalla

Lumimyrsky ja -vyöryt ovat tappaneet patikoijia, oppaita ja paimenia suositulla retkeilyalueella Himalajan rinteillä Nepalissa. Yli 30 ihmistä on menehtynyt, ja koko joukko muita on yhä kateissa useita päiviä luonnonkatastrofin jälkeen.

torstai 16. lokakuuta 2014 teksti Dan Vergano - National Geographic Daily News

Annapurnan helpohkolla retkeilyreitillä oli keskiviikkona tiettävästi 168 patikoijaa, joista moni oli uutistoimisto AFP:n lainaaman nepalilaisen poliisiviranomaisen mukaan tavoittamatta vielä myöhään keskiviikkoiltana.

Vain puoli vuotta ennen Annapurnan katastrofia lumivyöry tappoi 13 sherpaa ja kolme muuta vuorilla töissä ollutta ihmistä Mount Everestillä. Maailman korkeimpana vuorena 8 850-metrinen Everest vetää puoleensa kokeneita vuorikiipeilijöitä, ja Everestin työntekijät olivatkin avustamassa hyvin maksavia asiakkaita ylös vuoren haastavia rinteitä.

Suosittu matkailureitti

Reilut 300 kilometriä Everestistä länteen sijaitsevan Annapurnan patikkakierros taas on paljon helppokulkuisempi reitti, joka houkuttelee monenlaisia matkailijoita eri puolilta maailmaa.

”Annapurnan kierroksen kaltaisilla reiteillä on paljon retkeilijöitä, joilla ei ole minkäänlaista vuorikiipeilykokemusta. He ovat patikoijia, joilla ei välttämättä ole mitään kokemusta luonnossa liikkumisesta ylipäätään”, sanoo Adrian Ballinger, kalifornialaisen Alpenglow Expeditions -retkeily-yrityksen omistaja ja pääopas.

Syksyisin 240 kilometrin kiertoreitillä vallitsee Ballingerin mukaan yleensä leuto sää, ja lunta sataa harvoin. ”Myrskysäällä alueen korkeus tulee kuitenkin selvästi esiin”, hän sanoo. ”Patikointi muuttuu vuorikiipeilyksi.”

Tiistaina Annapurnan vuoristoaluetta ravisteli yllättävän raju lumimyrsky.

”Yllättävä lumentulo laukaisee odottamattomia lumivyöryjä”, sanoo Karl Birkeland Yhdysvaltain kansallisesta lumivyörykeskuksesta, joka sijaitsee Montanan Bozemanissa. ”Aina, kun rankka lumisade yhdistyy tuulen puhaltamaan lumeen, lumivyöryvaara kasvaa.”

Sääennusteita on tuolle alueelle saatavissa niukasti, joten harva retkeilijä osasi varautua myrskyyn, arvelee Ballinger.

Lumimyrsky ja rankkasateet, jotka piiskasivat Nepalia ja Intiaa alkuviikosta, ovat trooppisen Hudhud-hirmumyrskyn jälkimaininkeja. Itse myrsky tappoi ainakin kahdeksan ihmistä ja ajoi 400 000 rannikoiden asukasta pois kodeistaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...