Hirmutornado tappoi myrskybongarit

Kolme National Geographicin tukemaa tornadotutkijaa menehtyi 31. toukokuuta 2013 myrskyssä, joka vei yhteensä 22 henkeä.

tiistai 12. marraskuuta 2013

Oklahoman El Renon tienoilla riehunut myrsky saavutti lakipisteensä vähän yli iltakuuden, kun reilun neljän kilometrin levyinen tornado repi koneita kappaleiksi, viskoi autoja pitkin poikin ja leikkasi yhdestä talosta koko yläkerran pois. Vielä ennen hiipumistaan se rynnisti karjamarkkinoille, nosti ilmaan seitsemän nautaa ja yhden yhdeksänmetrisen perävaunun ja siirsi ne kaikki niitylle kilometrin verran I-40-tien eteläpuolelle. Perävaunu oli murskana, mutta lehmät olivat hengissä ja kutakuinkin vahingoittumattomia.

National Geographicin tukema TWISTEX-tutkimusryhmä seurasi tapahtumia henkilöautosta. Ryhmässä olivat sillä kertaa mukana Tim Samaras, hänen poikansa Paul Samaras ja meteorologi Carl Young. Lähes kaikki muut myrskynmetsästäjät olivat jo paenneet El Renon tienoilta, mutta TWISTEX-ryhmä halusi käyttää ainutlaatuisen tilanteen hyväksi ja asentaa mittalaitteensa myrskyn tielle.

Tornado iski TWISTEX-ryhmään klo 18.23. Koskaan tuskin selviää, mitä ryhmän viimeisten minuuttien aikana tapahtui. Näkivätkö he tornadon ennen kuin se iski heihin? Imaisiko jokin pyörteistä heidän autonsa, ja onko erään toisen myrskybongarin videolla näkyvä pieni, taivaasta tippuva auto juuri heidän autonsa?

Tornadomestari: joku heittää vielä henkensä

Tim Samaras oli ansioitunut insinööri ja myrskynmetsästäjä, joka oli tunnettu varovaisuudestaan ja mittalaitteiden asentamisen huolellisesta suunnittelusta. Hän oli saanut useita National Geographic -apurahoja uraauurtaviin tornadotutkimuksiinsa.

"Hän sanoi moneen otteeseen, että joku heittää vielä henkensä. Jahtaaja, amatööri, kiertoajeluseurue - joku saa ennen pitkää surmansa", muistelee entinen työtoveri Geoff Carter. "En kuitenkaan koskaan osannut kuvitella, että se olisi Tim."

Näe kuvat ja lue koko tarina myrskynmetsästäjien tornadojahdista, joka koitui heidän kohtalokseen. Jos olet National Geographicin tilaaja, voit ladata artikkelin ilmaiseksi napsauttamalla alla näkyvää linkkiä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...