Kuvareportaasi: Liekkien lumoa

Tulipalot kiinnostavat valokuvaaja Mark Thiesseniä palavasti. Hän on seurannut niin Venäjällä laskuvarjolla palopaikalle hyppäävien palomiesten kuin montanalaisten palomiesten arkea. Hän on itsekin koulutukseltaan palomies.

tiistai 4. syyskuuta 2012 teksti Mark Thiessen

Maastopalojen kuvaaminen on minulle intohimo. Minusta tuli on paitsi pelottava ja arvaamaton, myös kaunis, sillä sen valo muuttuu koko ajan, kekäleitä lentelee sinne tänne, ilmassa on liekkejä ja savua ja tilanne elää jatkuvasti. On ennakoitava, arvioitava riskit ja opeteltava selviytymistaitoja.

Tuli on luonnon mahtavimpia voimia; sen korviahuumaava pauhu ja mahti saavat ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi ja merkityksettömäksi. Ympärillä oleva kasvillisuus tuntuu vain odottavan päätymistä roihuavan tulirintaman suihin. Kun maastopalosta ottaa kuvia, tuntuu kuin seisoisi kipinää odottavassa bensiinilammikossa.

Tuli alkoi kipinöidä mielessäni, kun tein töitä eräälle idaholaiselle lehdelle. Kävin palomieskoulua osana turvallisuuskoulutusta – ja päästäkseni palokuntien sisäänpäin lämpiävään maailmaan. Venäjälle lähdin kuvaamaan National Geographic -artikkelia, joka kertoi laskuvarjoilla palopaikalle hyppäävistä omatoimisista palomiehistä.

Myöhemmin vietin kuusi viikkoa Montanan palomiesten joukossa. Maastopalojen sammuttamiselle omistautuneet ihmiset ovat aivan oma rotunsa. Minun tavoitteenani on kertoa heistä ja heidän työstään. Heitä on puraissut tulihulluus – niin kuin minuakin.

Valokuvaaja

Kiinnostus maastopaloihin on johdattanut National Geographic -kuvaaja Mark Thiessenin Venäjälle, Yhdysvaltain keskilänteen ja takaisin kotiseudulle Kaliforniaan. Lue lisää Mark Thiessenistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...