Lumivyöry tappoi sherpoja Mount Everestillä

Lumivyöry Mount Everestillä huhtikuussa 2014 vei 16 sherpan hengen ja muutti elämän vuorella lopullisesti. Silminnäkijät kertovat nyt traagisesta onnettomuudesta.

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Sherpa: Nyt kaikki on lopussa!

"Näin jään tulevan ja ajattelin, että me olemme mennyttä, minä kuolen", muistelee 20-vuotias Pasang Dorje Sherpa. "Tuuli työnsi minua, ja sukelsin ison jäälohkareen taakse. Jos en olisi ollut kiinni kiinteässä köydessä, olisin tempautunut mukaan."

Pasang Dorje Sherpa oli työssä vasta toista kauttaan Everestillä.

Lumivyöry tulee

18. huhtikuuta 2014 kello 6.45 Everestin länsiharjanteen mahtavasta jääkuoresta poksahti irti 35 metriä korkea ja 7–14 miljoonaa kilogrammaa painava, valtavan kulmahampaan muotoinen jäälohkare, joka syöksyi alaspäin hajoten palasiksi ja työntäen edessään tuuliseinämää.

Se keräsi voimaa ja massaa, ja pari tusinaa kiipeilijää oli suoraan lumivyöryn reitillä.

Pahoja aavistuksia

Yksi kiipeilijöistä oli Nima Chhiring, jonka piti kantaa kaasusäiliö ykkösleiriin Khumbun vaarallisen jääputouksen yläpuolelle.

Äkkiä hän kuitenkin alkoi tuntea jotain, mikä sai hänet pysähtymään kesken matkan ja kiirehtimään alas vuorelta. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin lumivyöry iski juuri siihen paikkaan, jossa hänkin oli aiemmin seissyt.

Lue artikkeli: Surujen vuori

Lue Nima Chhiringin ja monien muiden lumivyöryn läheltä kokeneiden kertomuksia. Tutustu myös siihen, kuinka onnettomuus on vaikuttanut sherpojen elämään ja kiipeilytyöntekijöiden oloihin. Lue National Geographicin numerossa 11/2014 ilmestyvä artikkeli tästä:

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...