Tulitornado Unkarissa

Tulipyörre kieppui valtoimenaan palavan muovitehtaan yllä Budapestin lähellä Unkarissa.

maanantai 7. maaliskuuta 2011 teksti Ker Than, National Geographic News

Niin kutsuttuja tulitornadoja kehittyy, kun korkea kuumuus ja voimakkaat tuulet synnyttävät ilmaan pyörrevirtauksia, sanoi koneinsinööri Jason Forthofer National Geographic Newsille syyskuussa.

Nämä virtaukset voivat tiivistyä pyörremyrskymäiseksi muodoksi, joka imee itseensä palavaa ainesta ja syttyviä kaasuja, sanoo Yhdysvaltain metsähallituksen palotutkimuslaitoksessa Montanassa työskentelevä Forthofer. Pyörretuulten muodostaman ”tunnelin” sisään jäävä tulinen ydin on normaalisti halkaisijaltaan 30–100 senttimetriä ja viisi-kymmenkerroksisen talon korkuinen. Ääritapauksissa ytimen halkaisija voi olla hyvinkin yli kymmenen metriä ja korkeus yli 100 kerrosta, sanoo Forthofer.

Hän lisää, että tulipyörteet eivät ole niinkään harvinaisia vaan harvoin raportoituja – kenties siksi, että niitä esiintyy yleensä maastopalojen yhteydessä eikä kaupunkialueilla.

Pyörteet ovat myös sitkeitä, ja ne voivat kestää tunnin tai enemmänkin. Ne saadaan sammumaan vasta tukahduttamalla niiden lähde eli alla palava tuli.

Forthofer pyrkii selvittämään tulipyörteiden muodostumista ja torjuntaa ja myös kehittämään niiden ennustamistavat aukottomiksi. ”Jos pystymme tunnistamaan tulipyörteistä kertovat merkit, voisimme varoittaa palokuntia niistä etukäteen, sillä jotkut ovat joutuneet pyörteiden polttamiksi”, hän sanoo.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...