Viisi syytä, jotka altistavat Filippiinit luonnonkatastrofeille

Lämmin merivesi, alavat rannikot ja köyhyys selittävät osin sitä, miksi supertaifuuni Haiyanin kaltaisen luonnonkatastrofit ovat niin tuhoisia juuri Filippiineillä.

maanantai 18. marraskuuta 2013 teksti Dan Vergano, National Geographic

Maanjäristyksiä, tulivuorenpurkauksia ja supertaifuuneja – ne kaikki tappavat usein paljon ihmisiä Filippiineillä. Suuret uhrimäärät johtuvat viidestä pääsyystä:

1. Lämmin merivesi

Filippiinit sijaitsevat juuri päiväntasaajan pohjoispuolella Tyynenmeren länsireunalla, missä mikään suuri maamassa ei suojaa saarivaltiota rantautuvan myrskyn vaikutuksilta. Päiväntasaajan tienoon lämpimät vedet ruokkivat myrskyjä, ja Filippiineillä koetaankin parikymmentä taifuunia joka vuosi.

”Siellä meriveden lämpötilat ovat maailman korkeimmat. Indonesian ja Filippiinien vesiä kutsutaankin lämpimäksi altaaksi”, sanoo israelilaisen Tel-Avivin yliopiston ilmakehätutkija Colin Price.

”Taifuunin syntyminen edellyttää yleensä yli 28-asteista merivettä. Läntisellä Tyynellämerellä vesi on normaalisti yli 28-asteista”, sanoo Price.

2. Rannikkoasutus

Filippiinien rannikon alavilla saarilla asuu paljon ihmisiä, ja Maailmanpankin arvion mukaan yli 60 prosenttia filippiiniläisistä elää rannikkovyöhykkeellä.

Supertaifuuni Hayan nostatti rantautuessaan paikoin jopa seitsemän metriä korkean tulva-aallon. Aallot vyöryivät asuttujen saarten yli esimerkiksi Leytessä, missä sijaitsee Taclobanin kaupunki. Yksin siellä kuoli BBC:n arvion mukaan yli 10 000 ihmistä.

3. Metsäkato

Aiempien taifuunien yhteydessä tapahtuneet maanvyörymät ovat tappaneet varsinaisesta myrskystä selviytyneitä filippiiniläisiä, huomauttaa Weather Underground -sivuston meteorologi Jeff Masters.

Paljaiksi hakatuissa rinteissä on vähemmän juuristoa pitämässä maata paikallaan, joten äkillinen äärimmäisen rankka sade saattaa aiheuttaa mutavyöryjä.

Metsähakkuut ovat aiheuttaneet samanlaisia ongelmia esimerkiksi Haitissa, missä rankkasateet aiheuttivat mutavyöryjä. Maa-aines tukki vesistöt, ja seisovan veden käytön katsottiin myöhemmin aiheuttaneen koleraepidemian.

4. Tulikehä

Kaiken kukkuraksi Filippiinit sijaitsee Tyyntämerta ympäröivällä ”Tulikehällä”, jolla tapahtuu usein maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia.

Kun Tyynenmeren laatta työntyy mannerlaattojen alle, se synnyttää jatkuvasti maanjäristyksiä ja tsunameja, jotka koskettavat usein juuri Filippiinejä. Esimerkiksi viime kuussa 7,2 magnitudin maanjäristys tappoi 222 ihmistä Boholin saarella.

5. Yleinen kehitystaso

Filippiinien nuori, köyhä väestö on siirtynyt yhä enemmän rannikkoalueille, missä nopeasti kyhätyt asumukset ja puutteelliset evakuointisuunnitelmat saattoivat vaikuttaa Haiyanin aiheuttamien tuhojen laajuuteen.

Useidenkin raporttien mukaan ihmisiä on kuollut asumuksiin, jotka eivät kestäneet tulva-aaltoa tai supertaifuunin tuomia myrskytuulia.

Tutkimusjärjestö Manila Observatoryn mukaan köyhyyden ja muuttoliikkeen yhteisvaikutus on aiheuttanut sen, että Filippiinit kuuluvat kymmenen rannikkotulvien pahiten uhkaaman valtion joukkoon.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...