Jään salaisuudet

Eräänä päivänä toisella leiriviikollamme Tomskin polyteknisen yliopiston korkeapaineinstituutin johtaja Vladimir Lopatin kehottaa minua katsomaan leirin lounaispuolella näkyvää puhtaan jään kaistaletta. Siinä erottuu tillimäisiä haarautuvia, pystysuoria muodostelmia. Lopatin polvistuu niiden äärelle ja pyyhkii lunta pois hanskallaan. ”Pieniä, oksan näköisiä halkeamia ilmaantuu satunnaisiin paikkoihin”, hän sanoo. ”Sitten ne yhdistyvät suuremmiksi, uusiksi railoiksi, jotka on helppo havaita.” Sitä ei vielä tiedetä, esiintyykö maankuoressa vastaavanlaisia muodostelmia.

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Eräänä päivänä toisella leiriviikollamme Tomskin polyteknisen yliopiston korkeapaineinstituutin johtaja Vladimir Lopatin kehottaa minua katsomaan leirin lounaispuolella näkyvää puhtaan jään kaistaletta. Siinä erottuu tillimäisiä haarautuvia, pystysuoria muodostelmia. Lopatin polvistuu niiden äärelle ja pyyhkii lunta pois hanskallaan.

”Pieniä, oksan näköisiä halkeamia ilmaantuu satunnaisiin paikkoihin”, hän sanoo. ”Sitten ne yhdistyvät suuremmiksi, uusiksi railoiksi, jotka on helppo havaita.” Sitä ei vielä tiedetä, esiintyykö maankuoressa vastaavanlaisia muodostelmia.

Maankuoren ja jään muutoksiin vaikuttavat eniten paine ja lämpötila, ja jään kohdalla lämpötilalla on suurin merkitys. Baikalin jäähän istutetut lämpömittarit ovat todistaneet jään pintakerroksen lämpenevän ja jäähtyvän kaikkein nopeimmin. Lämmön ja kuormituksen vaihtelut hajottavat jään ulointa kerrosta, mutta alemmat kerrokset uinuvat tyyninä.

Retkikunnan keräämien tietojen analysointi on vielä kesken, mutta tutkijat voivat jo nyt väittää nousevansa pian Baikalin jään ja railojen herroiksi. He osaavat lievittää jääkuoren painetta merkittävästi 150-kiloisella erikoisvalmisteisella vasaralla, joka täristää jäätä. Näin ollen heillä on tarvittava tietämys, jolla voidaan estää suuret järistykset ja railojen muodostuminen joksikin aikaa. Kun vasaraa on käytetty muutama tunti, jään kovat pamahtelut ja halkeilu loppuvat. Jos kone saa paukuttaa pari päivää yhtä mittaa, uusia railoja ei synny juuri lainkaan.

Sama voitaisiin tehdä maankuorelle – joskin huomattavasti tehokkaammalla vasaralaitteistolla. Tekniikalla voitaisiin ehkä estää suuri maanjäristys ja muuttaa se pienempien, vaarattomien tärähtelyiden sarjaksi, ja juuri se on hankkeen tärkeintä antia. Monivuotisen hankkeen toivotaan antavan paljon uutta tietoa kaikista niistä prosesseista, joita jalkojemme alla tapahtuu kaiken aikaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...