Muuttiko Nepalin maanjäristys Mount Everestin korkeutta?

Nepalia 25. huhtikuuta koetellut maanjäristys on ilmeisesti aiheuttanut pysyviä muutoksia Maan pintaan. Ehkä myös Mount Everest on nyt eri korkuinen. Tutkijoilla on kiire saada käsiinsä tiedot, jotka ovat tallentuneet vuoren läheisyyteen.

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015 teksti Brian Clark Howard

Tietojen nouto kilpajuoksua aikaa vastaan

Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskuksen (U.S. Geological Survey, USGS) geologiryhmä selvittää parhaillaan, vaikuttiko Nepalin maanjäristys Mount Everestin korkeuteen. Heidän täytyy kuitenkin saada tiedot GPS-asemalta Mount Everestin läheltä viimeistään kaksi viikkoa järistyksen jälkeen, huomauttaa geofyysikko Kenneth Hudnut, joka tutkii maanjäristyksiä USGS:ssä Pasadenassa Kaliforniassa.

Kahden viikon jälkeen maanjäristystietojen päälle tallentuu uutta dataa, joten kaikkein yksityiskohtaisimmat tiedot siitä, kuinka paljon asema huojui eteen ja taakse sekä ylös ja alas, katoavat. Siksi geologit yrittävät hankkia rahaa voidakseen vuokrata helikopterin tai päästäkseen tietojen luo käynnissä olevan humanitäärisen avustustyön kuljetusten mukana.

Tähän mennessä Kenneth Hudnut ja hänen kollegansa ovat analysoineet satelliittitietoja ja seismologisia tietoja maanjäristyksestä, jonka arvioidaan olleen voimakkuudeltaan 7,8. He toivovat analyysien auttavan selvittämään, mitä oikeastaan tapahtui, ja auttavan ennustamaan tulevien järistysten riskiä.

Alustavat mallit viittaavat siihen, että Mount Everest ja sitä ympäröivät alueet ovat mahdollisesti siirtyneet muutamia senttimetrejä niin vaaka- kuin pystysuorassakin suunnassa, Kenneth Hudnut kertoo.

Hudnutin oletus on sopusoinnussa brittiläisen Cambridgen yliopiston geologin James Jacksonin esittämän arvion kanssa. Mount Everestillä ”odotetaan pystysuoran siirtymän olevan alle 10 senttimetriä, ja sama pätee vaakasuoraan siirtymään”, James Jackson kirjoittaa sähköpostissa.

Eräs toinen kohta on liikkunut kaksi senttimetriä pohjoiseen ja senttimetrin itään, mutta ei lainkaan pystysuoraan suuntaan, James Jackson lisää. Tähän mainittuun kohtaan, joka sijaitsee Tiibetissä 200 kilometriä itään maanjäristyksen episentrumista, järistys on mahdollisesti vaikuttanut samalla tavoin kuin Mount Everestiin, Jackson huomauttaa.

Täytyykö kartat piirtää uusiksi?

Kysymykseen siitä, aiheuttaako Mount Everestin uusi korkeus muutoksia National Geographic -järjestön kartta-aineistoon, järjestössä työskentelevä maantieteilijä Juan Valdés vastaa, että hän tutkii tiedot hyvin tarkkaan.

National Geographicin aineisto ei perustu vain yhden tutkimuslaitoksen tietoihin, vaan se kootaan mahdollisimman monista lähteistä. Mount Everestin tapauksessa tietoja kerätään tutkimuslaitoksista Kiinasta, Nepalista, Euroopasta ja muualtakin.

Maanjäristykset ja muut geologiset tapahtumat ovat aiemmin muuttaneet National Geographicin kartta-aineistoa, Juan Valdés kertoo. Tulivuorenpurkaukset ovat esimerkiksi muodostaneet uusia saaria. Kathmandussa syntyneet siirtymät eivät todennäköisesti näy kartoissa, sanoo Juan Valdés, mutta Mount Everestin korkeuden osalta asia jää vielä nähtäväksi.

Viimeisin vuoren korkeuden merkittävä muutos, jonka Juan Valdés muistaa, tapahtui tammikuussa 2014, kun sulava jäätikkö alensi Uuden-Seelannin korkeimman vuoren, Mount Cookin, korkeuden 3 754 metristä 3 724 metriin. Eroa tuli siis 30 metriä.

Se, että maailman korkein vuori Mount Everest ylipäätään voi liikkua, ”osoittaa, miten dynaaminen planeettamme todellisuudessa on”, Juan Valdés toteaa lopuksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...