Miten vanha on vanhin puu?

Vanhimmat puut päihittävät iässä Egyptin pyramidit.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Vanhin nykyisin elävä puu on tiettävästi okakäpymänty (Pinus longaeva), joka on arvioitu suunnilleen 5 000 vuoden ikäiseksi. Se kasvaa monien muiden ikivanhojen puiden lailla Kalifornian White Mountainsin alueella. Kun Egyptin ensimmäinen pyramidi - Djoserin porraspyramidi - rakennettiin, kyseinen puu oli ehtinyt kasvaa jo satoja vuosia.

9 550 vanha kuusen juuristo

Juurisolujen kautta lisääntyvistä puista on olemassa tätäkin vanhempia esimerkkejä. Ruotsalaisen Uumajan yliopiston luonnonmaantieteen professori Leif Kullman havaitsi vuonna 2008 tekemänsä radiohiiliajoituksen perusteella, että erään Taalainmaalla elävän kuusen juuristo oli peräti 9 550 vuotta vanha. Paikalla nyt seisova puuyksilö ei kuitenkaan ole mikään vanhus, mutta se on geneettisesti samanlainen kuin edeltäjänsä.

Australiassa 10 500 vuoden ikäinen juuristo

Toinen kandidaatti ikäpresidentiksi seisoo myöskin vanhoista juurista versoneessa puuryppäässä. Australian Tasmanian sademetsässä kasvava huonmänty (Lagarostrobos franklinii) on juuriston iän perusteella laskettuna ainakin 10 500 vuotta vanha.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...