Pitäisikö Rossinmeri rauhoittaa?

Lokakuussa otetaan kantaa siihen, kaipaako Rossinmeri suojelua. Luonnonsuojelujärjestöt esittävät sen nimeämistä suojelualueeksi, mutta maat, joilla on lupa kalastaa siellä, vastustavat aloitetta.

maanantai 3. syyskuuta 2012

Rossinmerta voisi kutsua merten Serengetiksi, sillä sieltä löytyy 40 kotoperäistä lajia ja elämää ravintoketjun laidalta toiselle: lahti- ja miekkavalaita, antarktiksenhylkeitä, jäämyrskyliitäjiä, jää- ja keisaripingviinejä ja krilliä.

Koska meri on syrjäisyytensä ja karun ilmaston vuoksi luonnollisesti eristyksissä, ihminen on vaikuttanut siihen vain minimaalisesti – toistaiseksi. Liikakalastus ja kasvava kysyntä ovat ajaneet eri puolilla maailmaa kalastajia yhä syrjäisemmille vesille, ja Rossinmeri on houkutteleva runsaudensarvi.

Luonnonsuojelijat esittävät meren nimeämistä suojelualueeksi, ettei siitä tulisi arvokalojensa vuoksi ryöstöpyynnin kohde. Rossinmerta ja muuta eteläistä merialuetta hallinnoi Etelämantereen meren elollisten luonnonvarojen suojelukomissio (CCMALR), jonka jäsenmailla on tieteellisiä tai kaupallisia intressejä alueella.

Useilla mailla on lupa kalastaa Rossinmerellä

Komissio päättää meren suojelusta lokakuussa 2012, ja suojelualueen perustamisen lisäksi pitäisi vielä sopia sen koosta. Maat, joilla on lupa kalastaa Rossinmerellä, kuten Norja, Uusi-Seelanti, Korea, Japani, Uruguay, Venäjä, Espanja ja Britannia, saattavat vastustaa aloitetta, joten nähtäväksi jää, saadaanko keidas suojeltua.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...