Puunrunko on seilannut järvellä pystysuorassa 120 vuotta

Ensi näkemältä se ei vaikuta mitenkään ihmeelliseltä, mutta tämä 9 metriä pitkä puunrunko uhmaa useampia fysiikan lakeja. Se kelluu ympäri amerikkalaisjärveä tavalla, jonka ei pitäisi olla mahdollinen.

perjantai 14. lokakuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Ainakin 450 vuotta vanha puunrunko kelluu Yhdysvaltain syvimmässä järvessä Crater Lakessa Oregonin osavaltiossa. Asia ei ehkä kuulosta kovin ihmeelliseltä, mutta vanha puujäärä uhmaa fysiikan lakeja.

Runko on kellunut järvessä samaan tapaan ainakin vuodesta 1896, jolloin geologi Joseph Diller kirjasi ylös havaintojaan. Puukummajaisella on pituutta kaikkiaan 9 metriä, josta 1,2 metrin osa kelluu tomerasti pinnan yläpuolella.

Runko on niin iso ja vakaa, että kykenee kannattelemaan ihmistäkin.

Puiston työntekijä seisomassa rungolla. Kuva: Wikimedia Commons

Liikkuu vastatuuleen

Siinä olivatkin ymmärrettävät faktat rungosta, joka on saanut lempinimen ”The Old Man of the Lake” (Järven vanha mies).

Ensinnäkään tutkijat eivät käsitä puun liikkeitä. Esimerkiksi vuonna 1938 mystinen puu liikkui kolmen kuukauden seurantajakson aikana vähintään 99,9 kilometriä. Se olisi jo sinällään paljon, mutta erityisen outoa on se, että se voi seilata isolla järvellä vastatuuleen.

Niinpä sen liikkeet eivät selity sillä, että rungon vedenpäällinen osa toimisi purjeena.

Sen ei pitäisi kellua pystyssä

Kaikkein eniten tutkijoita kummastuttaa se, että runko kelluu pystyasennossa. Niin kookkaan puunrungon ei pitäisi mitenkään voida kellua pitkin järveä näin pitkään pystysuorassa.

”Järven vanha mies” on 9 metriä pitkä, ja vesirajan kohdalla sen halkaisija on 61 cm. Fysiikan peruslakien mukaan tuon kokoisen kappaleen pitäisi kellua veden pinnalla vaakasuorassa.

Vain pienet kappaleet – esimerkiksi pienemmät rungonpätkät – voivat yleensä kellua pystysuorassa tämän suuren puunrungon malliin.

Juurakossa kiviä ankkureina

Kukaan ei ole vielä kyennyt tyhjentävästi selittämään, miksi puunrunko vaikuttaa rikkovan fysiikan lakeja.

Yhden hypoteesin mukaan juurakossa oli puun järveen ajautuessa kiviä, jotka toimivat eräänlaisina vakauttavina ankkureina.

Selitys ontuu kuitenkin sikäli, että juurakosta ei ole onnistuttu löytämään yhtään kiveä – eikä merkkejä siitä, että niitä olisi siellä koskaan ollutkaan.

Laituri Cleetwood Covessa, puunrunko kuvassa vasemmalla. Kuva: Wikimedia Commons

Toisen selityksen mukaan vedenalainen pitkä osa on vuosien saatossa vettynyt, tiivistynyt ja muuttunut näin vakauttavaksi painoksi.

Tätäkään selitystä ei ole onnistuttu vahvistamaan, joten kenties ryhdikäs runko saa pitääkin salaisuutensa aikojen loppuun.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...