Elektroniikka tappaa Kongon demokraattisessa tasavallassa

Tietokoneiden ja kännyköiden mineraalit ovat rahoittaneet sanoinkuvaamatonta väkivaltaa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

keskiviikko 16. lokakuuta 2013 teksti Marcus Bleasdale

"Vuonna 2004 julkaistussa raportissa kirjoitettiin, että yli neljä miljoonaa ihmistä oli kuollut tässä selkkauksessa. En voinut uskoa, että kammottavasta kuolleiden määrästä ei puhuttu. Se sai minut raivoihini", kertoo valokuvaaja Marcus Bleasdale, joka on pannut henkensä peliin kirjoittaakseen perusteellisen raportin Kongon demokraattisen tasavallan itäosan raaoista oloista.

"Kun menin ensi kertaa Kongoon, tajusin ettei mikään ollut muuttunut sataan vuoteen sitten Joseph Conradin Pimeyden sydämen. Ihmisiä käytettiin yhä hyväksi, mutta nyt sitä tekivät luonnonvaroja rohmuavat suuryritykset. Yhdessä vaiheessa minä valokuvasin tätä sotaa kahdeksan kuukautta vuodessa, mutta vain pari ulkomaista reportteria kirjoitti siitä Kinshasassa”, kertoo brittiläinen valokuvaaja.

Bleasdale halusi lopettaa kauheudet

"Tuon kuvia yhä julki, koska haluan muiden ihmisten suuttuvan yhtä paljon. Haluan heidän tietävän, että kännyköiden, tietokoneiden ja kameroiden mineraalit rahoittavat väkivaltaa. Kuinka kauheudet saadaan loppumaan? Se alkaa valokuvasta."

Katso Marcus Bleasdalen vaikuttavia kuvia ja lue karmaiseva artikkeli. National Geographicin tilaajana voit ladata tästä koko artikkelin ilmaiseksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...