Puhdas vesi on opintojen äiti

Etsi tyhjä vesipullo ja revi sen etiketti irti. Täytä pullo joen, vesipostin tai lammikon vedellä, joka ei ole kovin likaista. Laita pullo metallialustalle suoraan auringonvaloon. Kuuden tunnin kuluttua UVA-säteily on tappanut vedestä virukset, bakteerit ja loiseliöt ja tehnyt siitä juomakelpoista.Sveitsiläisten kehittämällä SODIS-vedendesinfiointimenetelmällä tuotetaan nykyisin juomavettä noin neljälle miljoonalle ihmiselle eri puolilla maailmaa. ”Se on yksinkertainen, se on ilmainen ja se

perjantai 7. toukokuuta 2010

Etsi tyhjä vesipullo ja revi sen etiketti irti. Täytä pullo joen, vesipostin tai lammikon vedellä, joka ei ole kovin likaista. Laita pullo metallialustalle suoraan auringonvaloon. Kuuden tunnin kuluttua UVA-säteily on tappanut vedestä virukset, bakteerit ja loiseliöt ja tehnyt siitä juomakelpoista.

Sveitsiläisten kehittämällä SODIS-vedendesinfiointimenetelmällä tuotetaan nykyisin juomavettä noin neljälle miljoonalle ihmiselle eri puolilla maailmaa. ”Se on yksinkertainen, se on ilmainen ja se on tehokas”, sanoo tansanialaisen Ndolelan peruskoulun rehtori Ibelatha Mhelela. Hänen koulunsa alkoi käyttää SODIS-menetelmää vuonna 2006 saastuneen hanavetensä desinfioinnissa laittamalla vesipulloja koulurakennuksen aaltopeltikatolle. Mitä siitä seurasi? Ripulitaudeista johtuvat poissaolot vähentyivät ja lasten koetulokset kohosivat huomattavasti. ”Ennen SODIS:n aloittamista vain 10–15 prosenttia selvitti kuudennen luokan kansalliset loppukokeet”, rehtori kertoo. ”Nyt samaan pystyy 90–95 prosenttia oppilaista.”

Puhdasta helpolla

Jatkuva ja voimakas auringonpaiste tekee SODIS-ohjelmassa suurimman työn, mutta prosessia voi edistääkin:

1. Käytä mieluummin kirkkaita PET-pulloja kuin lasisia. Lämmenneen PET-pullon vesi on todettu turvalliseksi.

2. Älä koske pulloihin sädehoidon aikana.

3. Säilytä puhdas vesi pullossa, jotta se ei pääse likaantumaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...