Bill Tullos halusi suojella maitaan ja myi viime vuonna valtaosan eläimistään, jotta nämä eivät kaluaisi kuivaa laidunmaata paljaaksi.

Galleria: Texasin kuivuus

Tummat pölypilvet verho­sivat kotitilaa Texasin San Angelossa jo 1930-luvun puolivaiheilla, kun Bill Tullos oli vasta pikkupoika. Tilanne oli vielä pahempi 1950-luvulla, kun sadetta ei herunut pisaraakaan ja kaikki vesilähteet kuivuivat.

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Tummat pölypilvet verhosivat kotitilaa Texasin San Angelossa jo 1930-luvun puolivaiheilla, kun Bill Tullos oli vasta pikkupoika. Tilanne oli vielä pahempi 1950-luvulla, kun sadetta ei herunut pisaraakaan ja kaikki vesilähteet kuivuivat. Kuva: Robb Kendrick.

Parempina aikoina San Saba -joki on 15 metriä leveä ja täynnä kalaa. Vuonna 2011 se kuitenkin kuivui kokonaan. Maisema ei kerro ruska-ajasta – nämä puut tekevät kuolemaa.

Voimakkaat tuulet puhaltavat kuivuneiden puuvillapeltojen pintamaata maantielle lähellä pientä Pepin maalais­kylää. Osassa Länsi-Texasia ei satanut käytännössä ollenkaan vettä vuonna 2011.

Kun kuivuus nuudutti laitumet, tilalliset hakivat Masonin rehukaupasta heinää ja rehua. "He yrittivät pitää edes vasikat hengissä", kertoo kaupassa 48 vuotta työskennellyt Kenneth Durst.

Clark Abel ja hänen poikansa Justin asentavat tuulimyllyä, joka pumppaa vettä uudesta, syvemmästä kaivosta. Kuivuus tuo heille töitä, mutta pitkittyessään se autioittaa Länsi-Texasin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...