Salaman riivaama

Tim Samarasilla on myrsky tähtäimessä ja maailman nopein teräväpiirtokamera peräkärryssä. Pystyykö sillä tallentamaan salaman syntyhetket?

perjantai 3. elokuuta 2012

Loppukesä on ukkosmyrskyjen aikaa tässä Yhdysvaltain osassa, ja Samaras on vuodesta 2006 lähtien yrittänyt mahdotonta: salamaniskun tallentamista sen syntyhetkellä.

Prosessi alkaa yleensä sillä, että negatiivinen varaus etsiytyy siksakmuotoisena askeltavana esisalamana pilvestä maahan. Kun se pääsee tarpeeksi lähelle, positiivinen vastaesisalama kurottaa maasta ylöspäin.

Kun nämä kaksi kohtaavat, taivaalle harppaa huikea energiavirta – suunnilleen 30 000 ampeeria – joka etenee noin kolmasosalla valon nopeudesta. Paljaalla silmällä katsoessaan ihminen havaitsee nimenomaan tämän pääsalaman valopurskauksen, joka näyttäisi usein kulkevan ylhäältä alas. Koko prosessi kestää vain 200 millisekuntia.

Vangitseeko superkamera salaman?

Samarasilla on perävaunussaan kaksi Phantom-suurnopeuskameraa, joilla voi ottaa 10 000 kuvaa sekunnissa. Niiden avulla hän on pystynyt nappaamaan ällistyttäviä hidastettuja videoita, joissa alaspäin askeltavan esisalaman ja joskus vastasalamankin liikkeet näkyvät yksityiskohtaisesti.

Kun nuo kaksi yhtyvät, pääsalaman isku kuitenkin sokaisee kameran ja peittää yksityiskohdat.

Tutkijat haluaisivat yli kaiken kurkistaa valoverhon taa ja seurata, kuinka pääsalama nousee raketin lailla maasta.

Lue koko artikkeli

Napsauta alla olevaa Lataa-painiketta lukeaksesi, onnistuuko Tim Samaras tallentamaan salaman syntyhetken.

Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään rekisteröitymään natgeo.fi-sivuston jäseneksi. Se vie vain minuutin, eikä se maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...