Vuosi 2011 on yksi kuumimmista

YK:n raportin mukaan kuluva vuosi yltää mittaushistorian kymmenen lämpimimmän joukkoon.

maanantai 5. joulukuuta 2011 teksti Richard A. Lovett, National Geographic News

Vuotta 2011 ovat leimanneet ilmastolliset ääri-ilmiöt. Tästä vuodesta saattaa tulla jopa kaikkein kuumin vuosi Tyynenmeren trooppisia itäosia viilentävän La Niña -ilmiön aikana.

Se on huono merkki, koska La Niña -vuodet ovat yleensä suhteellisen viileitä, sanoo Montanan yliopiston ekologian professori Steven Running, joka ei kuulunut tutkimuksen tehneeseen ryhmään.

Uusi tutkimus viittaa siis siihen, että La Niña, joka aiemmin viilensi globaaleja lämpötiloja merkittävästi, vaikutti yleiseen lämpötilatrendiin vain vähän, kirjoittaa Running sähköpostissaan.

"Mitä viilenemisen saavuttamiseen nyt sitten tarvitaan?" hän kysyy. "Ja mitä tapahtuu seuraavan voimakkaan El Niñon aikana?"

El Niñolla tarkoitetaan keskisen ja itäisen Tyynenmeren trooppisten vesien lämpenemistä. El Niño -vuosina lämpimämmät merivirrat kuumentavat planeettaa vielä ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä johtuvan ilmaston lämpenemisen lisäksi.

YK:n alaisen Maailman ilmatieteellisen järjestön (WMO) raportti julkaistiin viime viikolla Etelä-Afrikan Durbanissa järjestettävässä ilmastokokouksessa, ja se pohjautuu 189 maasta kerättyihin tietoihin.

Lämmin ilmasto lämpenee edelleen

Raportissa todetaan myös, että kahta vaille kaikki 15 lämpimimmästä sitten vuoden 1850 mitatusta vuodesta sijoittuvat vuosille 1997–2011.

Lisäksi merijään pinta-ala oli mittaushistorian toiseksi pienin. Pienimmillään se oli vuonna 2007.

Tuokin luku saattaa olla petollisen optimistinen, koska suuri osa merijäästä näyttäisi olleen ohuempaa kuin takavuosina. Kun merijään pinta-ala oli pienimmillään – siis 9. syyskuuta 2011 – arktisen merijään kokonaistilavuus oli WMO-tutkijoiden mukaan 8 prosenttia pienempi kuin vuonna 2010, jolloin mitattiin edellinen ennätys.

WMO:n Global Atmosphere Watch -ohjelma julkaisi hiljattain myös raportin, jossa kerrottiin ilmakehän kasvihuonekaasujen määrän nousseen ennätysmäiseksi, ja kasvun ennustettiin vain jatkuvan.

"Tutkimuksemme on vakuuttavaa, ja se todistaa kiistatta, että maapallo lämpenee ihmisen toiminnan seurauksena", sanoo WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud molempia tutkimuksia koskevassa lausunnossaan.

Tulvia ja kuivuutta: äärimmäisyyksien vuosi

Raportin mukaan tänä vuonna on koettu myös monenlaisia äärimmäisiä sääilmiöitä.

Merijään sulamisen valossa ei ole lainkaan yllättävää, että vuosi oli monilla arktisilla alueilla ennätyksellisen kuuma. Pohjois-Venäjällä mitattiin paikoin jopa 9 astetta keskimääräistä korkeampia kevätlämpötiloja, kertoo WMO.

Myös Suomessa hikoiltiin viime kesänä ennätyshelteissä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...