Suitsukkeen tuotanto vaarassa

Suitsuketta käytetään muun muassa uskonnollisissa rituaaleissa, mutta sillä voidaan myös vain levittää hyvää tuoksua kotiin. Suitsuke on tietyn etiopialaisen puulajin pihkaa. Puuta uhkaavat nyt metsäpalot ja tuhokuoriaiset.

torstai 7. kesäkuuta 2012

Kolmantena kullan ja mirhamin rinnalle kuuluva pyhä savu eli suitsuke huokuu sananakin jotakin ikivanhaa ja eksoottista. Suitsuke on aromaattista pihkaa, jota on pitkään käytetty tuoksuna, rituaalisena elementtinä ja lääkeaineena.

Nyt sen saatavuus on monen eri tekijän vuoksi puolittumassa 15 vuoden kuluessa, sanovat etiopialaiset ja hollantilaiset tutkijat.

Tuhokuoriaiset uhkaavat suitsuketta

Tutkijat havaitsivat etiopialaisia Boswellia papyrifera -puita käsitelleessä tutkimuksessaan aikuisten puiden kuolleisuuden korkeaksi ja uusien kasvun heikoksi sekä tuhokuoriaisten että tulipalojen ja laiduntavien eläinten vuoksi.

Pihkanjuoksutus ei ole ratkaiseva seikka puiden määrän suhteen, mutta se voi heikentää niiden kuntoa. Harkittu pihkanotto ja suojelualueiden luominen nuorille puille ratkaisisivat vastaisuudessakin viisaiden miesten lahjapulman.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...