USA:n ensimmäinen tsunamisuoja

Tsunamin uhkaamalla alueella Westportin kaupungissa Washingtonin osavaltiossa on päätetty rakentaa pakopaikka, josta tulee Yhdysvaltain ensimmäinen tsunamisuoja.

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Westportin kaupungissa Luoteis-Yhdysvaltain Washingtonin osavaltiossa voi olla aurinkoisena kesäpäivänä jopa 5 000 ihmistä. Noin viidesosa heistä saattaa asua liian lähellä rannikkoa ja liian kaukana korkeammalta maalta ehtiäkseen jalkaisin turvaan tsunamilta, jollainen iskee asiantuntijoiden mukaan 25 minuuttia alueella tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.

Kaupungissa on nyt päätetty rakentaa tsunamisuoja. Sen on määrä kestää järistys, jonka magnitudi on jopa 9,2. Suoja rakennetaan Ocostan uuden alakoulun katolle.

"Japanin vuoden 2011 tsunami oli Westportille käännekohta, joka sysäsi meidät suunnittelusta toteutukseen", sanoo pelastustoimen johtaja John Schelling. Kun kaupungissa ilmeni tarve uudelle koulurakennukselle, tsunamisuoja liitettiin osaksi hanketta.

Vesi pääsee virtaamaan koulurakennuksen läpi aiheuttamatta rakenteellisia vaurioita, ja 17 metrissä olevalle katolle mahtuu turvaan 700 ihmistä. Suunnittelijat toivovat hankkeen siivittävän tsunamisuojauksen kehittymistä laajemminkin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...