Islannin purkaus on tuottanut ennätyksellisen määrän laavaa

Islannissa purkautuva tulivuori syöksee edelleen runsaasti laavaa. Elokuun puolella alkanut purkaus ei juurikaan osoita laantumisen merkkejä. Tilannetta seurataan tarkasti eri puolilla maailmaa. Oheinen video kertoo tutkijoiden työstä Islannissa.

perjantai 17. lokakuuta 2014 teksti Devin Powell - National Geographic Daily News

Jo elokuun lopulla alkanut laavavirtaus ei näyttäisi hiljenevän lähiaikoina. Bardarbungan tulivuorijärjestelmään kuuluvalla Holuhraunin vanhalla laavakentällä tapahtuva purkaus on tuonut pintaan jo niin paljon sulaa kiveä, että sillä täyttäisi yli 750 Empire State Buildingia. Laava peittää alleen jalkapallokentän kokoisen alueen joka viides minuutti.

Jos purkaus jatkuu entiseen malliin, sen tuottamasta laavavirrasta tulee Islannin suurin yli 200 vuoteen. Sen kestosta ei ole kenelläkään tietoa – se saattaa jatkua kuukausia tai jopa vuosiakin.

Tutkijoiden mukana Islantiin

Seuraa tutkijoiden työtä tulivuorenpurkauksen lähellä:

”On hämmästyttävää, että purkaus on jatkunut niin voimakkaana niin pitkään”, sanoo vulkanologi John Stevenson Edinburghin yliopistosta.

Leviävän laavavirran läheisyydessä ei asu ihmisiä, mutta purkaukseen liittyvät jatkuvat maanjäristykset voivat olla merkkejä siitä, että erillinen purkauskin olisi tulossa. Jos uutta laavaa alkaa tunkeutua lähellä sijaitsevan jääkuoren läpi, tulen ja jään kohtaaminen saattaa synnyttää massiivisia tulvia ja valtavan höyry-tuhkapilven, jollainen häiritsi vakavasti lentoliikennettä Eyjafjallajökullin purkauksen aikana vuonna 2010.

Tutkijat seuraavat tilannetta

Holuhraunin alue on syrjäisestä sijainnistaan huolimatta yksi kaikkien aikojen parhaiten seuratuista, sillä sinne on asennettu uusia mittalaitteita EU:n rahoittaman FUTUREVOLC-hankkeen ja muiden kansainvälisten tutkimushankkeiden kautta.

Tutkijat toivovat Holuhraunista kerättävien tietojen auttavan ymmärtämään uuden merenpohjan syntytapaa. Valtamerten pohjissa on samanlaisia tektonisia murtumavyöhykkeitä kuin Islannissakin, ja niiden kohdalta mannerlaatat ajautuvat kauemmas toisistaan.

”Meillä on todella paljon dataa. Niin paljon, että pystymme todella seuraamaan purkauksen etenemistä”, sanoo FUTUREVOLC-hankkeessa mukana oleva Islannin yliopiston Geotieteiden laitoksen geofyysikko Stéphanie Dumont. Esimerkiksi seismometrien verkosto auttoi tutkijoita seuraamaan maanalaisen magman liikkeitä, jotka mursivat kalliota ja ruokkivat nyt laavavirtaa.

Aluksi laavan arveltiin olleen peräisin maanpinnan lähellä sijaitsevasta kammiosta, mutta mitä pidempään laavavirta jatkui, sitä todennäköisemmäksi kävi syvemmän magmasäiliön olemassaolo, sanoo vulkanologi Agust Gudmundsson Lontoon yliopistosta. ”Maailmasta ei tiedetä ainuttakaan muuta tulivuorta, jonka matala magmakammio pysyisi auki näin pitkään.”

Purkaus voi jatkua vielä pitkään

Maanalaisen laavahanan ehtymistä on mahdoton ennustaa. Niinpä laavaa ja matkojen päähän kulkeutuvaa myrkyllistä rikkidioksidiakin saattaa olla luvassa vielä hyvinkin pitkään.

Suuria laavavirtoja tuottavat purkaukset saattavat kestää kuukausia tai jopa vuosia, ja pitkäkestoinen purkaus saattaakin saada mittasuhteidensa arvoisen myyttisen nimen. Laavassa näkyvät kiehkurat muistuttavat joidenkin mielestä noidan hiuksia, ja siksi Islannin yliopiston vulkanologi Thor Thordarson on antanut sille nimen Nornahraun, ”noidan laava”.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...