Japanin tulivuori: Miksi purkaus yllätti?

Japanissa Ontakevuorella tapahtunut murhenäytelmä, jonka uskotaan vieneen yli 30 patikoijan hengen, muistuttaa – varsinkin tietyntyyppisten – tulivuorten arvaamattomuudesta.

maanantai 29. syyskuuta 2014 teksti Dan Vergano - National Geographic Daily News

Japani sijaitsee kolmen suuren mannerlaatan risteyskohdan päällä kohoavilla saarilla, ja siellä tapahtuu usein maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia. Japanin ilmatieteen laitos varoittaa paraikaa Ontaken lisäksi kuudesta muustakin purkautumisvaarassa olevasta tulivuoresta.

Pari sataa kilometriä Tokiosta länteen sijaitseva Ontake on yksi monista patikoijien suosimista japanilaistulivuorista. Näistä patikointikohteista Fuji, jonne tehdään myös pyhiinvaelluksia, on varmasti tunnetuin.

Ontake purkautui varoittamatta

Vaikka suurta purkausta edeltävät magman liikkeet saattavatkin joskus laukaista ennakkovaroituksen, aktiivisesta tulivuoresta höyryn mukana purkautuva tuhka ja savukaasut eivät sitä aina tee, ja juuri niin kävi Ontaken tapauksessa.

Siksi lauantainen purkaus tuntuu tulleen täysin äkkiarvaamatta ja tuhka- ja kivisade pääsi yllättämään ruskaa ihailleet vaeltajat.

3 067 metrin korkeuteen nouseva Ontake on Japanin toiseksi korkein tulivuori. Se on niin kutsuttu kerrostulivuori, jollainen syntyy yhden mannerlaatan työntyessä toisen alle, ja niiden tiedetään purkautuvan hyvin epäsäännöllisin väliajoin.

Kerrostulivuoret ovat sekä näyttävimpiä että tuhoisimpia tulivuoria, ja niiden alarinteet ovat loivia ja huiput hyvinkin jyrkkiä ja teräviä.

Kolme kilometriä vuoren etelärinteestä viikonloppuna peittänyt tuhkapilvi näyttäisi olevan pienempi kuin vuoden 1979 purkauksessa, jossa vuoren rinteille päätyi ylikuumentunutta laavaa ja 200 000 tonnia tuhkaa. Vuonna 1984 maanjäristyksen aiheuttama lumivyöry hyökyi 12 kilometrin päähän ja tappoi 15 ihmistä.

Kahdenlaisia purkauksia

Kerrostulivuoret ovat erityisen vaarallisia siksi, että niiden pyroklastiset purkaukset saattavat käynnistyä hyvinkin nopeasti. Niissä tuhkaa ja kiveä syöksyy pitkin vuorenrinnettä hillitöntä vauhtia, jopa 700 kilometrin tuntinopeudella. Ontakella sellainen purkaus tapahtui vuonna 1979.

Lauantainen purkaus oli hieman pienempi, niin kutsuttu freaattinen tai hydrovulkaaninen purkaus, jossa vapautui höyryä, tuhkaa ja kiveä mutta ei laavaa. Purkausten vapauttama hiilidioksidi ja rikkivety voivat tukehduttaa ihmisiä, ja niin kävi ilmeisesti myös viikonloppuna. Kaikkiaan neljä kalderaa eli purkauksissa syntynyttä vajoamaa sisältävästä Ontakesta on vapautunut säännöllisesti höyryä vuodesta 1979 lähtien.

Vaikka hydrovulkaaniset purkaukset eivät yleensä ole yhtä tuhoisia kuin pyroklastiset, nekin voivat olla hyvin suuria. Indonesialaisen Krakataun hydrovulkaanisessa purkauksessa vuonna 1883 syntyneen äänen arvellaan olevan historiallisen ajan voimakkain. Asumattomalla saarella tapahtuneen purkauksen ääni kuului yli 3 000 kilometrin päässä Australiassa ja sitä seuranneet tsunamit veivät mennessään noin 30 000 ihmistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...