Valkeana hohtavat salamat korostavat Eyjafjöllin purkausta. Tulivuorenpurkauksen synnyttämä tuhkapilvi lamaannutti lentoliikenteen Euroopassa melkein viikoksi. Kuva on otettu noin 30 kilometrin päästä tulivuoresta. Kuva: Peter Vancoillie.

Kuvagalleria: Salamoiva tulivuori

Islannissa voimakkaat sähköpurkaukset sekoittuvat Eyjafjöllin synnyttämiin tuhkapilviin.

torstai 22. huhtikuuta 2010

Islannissa voimakkaat sähköpurkaukset sekoittuvat Eyjafjöllin synnyttämiin tuhkapilviin.

Huhtikuun 18. päivänä auringon laskiessa italialainen valokuvaaja ja tutkija Marco Fulle lensi Eyjafjöll-tulivuoren yli ja sai upean kuvan violetista salamasta. Kuva: Marco Fulle, Barcroft/Fame Pictures.

Hehkuva laava sekoittuu siniseen tuhkaan ja leiskuviin salamoihin Eyjafjallajökullilla 18.4.2010. Kuva: Rakel Orvar Atli Thorge, NordicPhotos/Getty Images.

Eyjafjöllin yllä salamat taipuvat moneen suuntaan. Sähköisesti varautuneet kipinät liikkuvat sinne tänne, kunnes ne kohtaavat alueen, jolla on vastakkainen varaus. Kuva: Marco Fulle, Barcroft/Fame Pictures.

Salamoita ja erityisesti vulkaanisia salamoita on vaikeaa tutkia, eikä niiden syntyprosessia vieläkään tiedetä aivan tarkkaan. Lähelle tulivuorta voidaan kuitenkin asentaa laitteita, joiden avulla salamoista saadaan mittaustuloksia. Niin myös nyt Islannissa. Kuva: Oli Haukur Myrdal.

Salama työntyy aktiivisen tulivuoren synnyttämään tuhkapilveen, jonka lasisen tuhkan ja pölyn hengittäminen saattaa aiheuttaa ärsytystä silmissä ja hengitysteissä. Tulivuorisalamat muistuttavat silminnäkijöiden mukaan revontulten leiskuntaa. Kuva: Olivier Vandeginste.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...