© Wikipedia Commons

Mount Erebus: Antarktinen tulivuori

Olemme tulleet yhteen Maan kylmimmistä paikoista etsimään eliöitä, jotka kukoistavat kuumuudessa. Yritämme löytää pimeässä viihtyvää elämää paikasta, jossa on kuukausien ajan valoisaa ympäri vuorokauden. Tervetuloa Erebuksen nurinkuriseen maailmaan!

perjantai 13. heinäkuuta 2012 teksti Olivia Judson

Erebus on planeettamme eteläisin toimiva tulivuori. Sen tarina alkoi noin 1,3 miljoonaa vuotta sitten, ja sen huippu on vuosien saatossa kohonnut 3794 metriä merenpinnan yläpuolelle. Sen kyljet ovat lumen, jään, jäätiköiden, railojen ja satunnaisten laavavirtojen peitossa, mutta huipulta lähes jatkuvasti kohoava höyry kielii sisäisestä kuumuudesta.

Tulivuoren löysi sir James Clark Rossin johtama retkikunta vuonna 1841, ja sen nimi perustuu retkikunnan H.M.S. Erebus -laivaan, joka taas oli nimetty kreikkalaisen ikuisen pimeyden jumalan mukaan. Rossin toinen laiva, H.M.S. Terror, lainasi nimensä Erebuksen vieressä seisovalle, jo sammuneelle tulivuorelle.

Sen huippu valloitettiin ensimmäisen kerran kuitenkin vasta vuonna 1908, kun sir Ernest Shackletonin Nimrod-retkikunnan jäsenet kapusivat sen laelle. Tuo ryhmä oli se, joka pääsi sadan meripeninkulman päähän etelänavasta ennen kuin jätti hankkeen kesken saadakseen ryhmän kaikki jäsenet hengissä kotiin.

Shackletonin johtama joukko kiipesi siis Erebukselle. Huipulle pääsy vaati viisi ja puoli vuorokautta, ja matkalle osunut lumimyrsky pakotti koko joukon pysyttelemään yli vuorokauden makuupusseissaan ilman juotavaa 34 asteen pakkasessa. Yksi mies romahti uupumuksesta ja toisen isovarvas paleltui niin pahasti, että se jouduttiin myöhemmin amputoimaan.

Me pääsimme paljon vähemmällä, sillä käytimme helikopteria.

Lue koko tarina tutkimusmatkasta Erebukselle

Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään rekisteröitymään natgeo.fi-sivuston jäseneksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...