Tulivuori purkautui ensimmäistä kertaa yli 100 vuoteen

Yli 100 vuoden hiljaiselon jälkeen nicaragualainen Momotombo-tulivuori sylki jälleen tuhkaa ja tulikiveä korkealle ilmaan.

maanantai 14. joulukuuta 2015 teksti Brian Clark Howard

Kun Lounais-Nicaraguassa uinuva jättiläinen viimeksi heräili, vuosi oli 1905. Nyt jättimäinen tuhkapilvi ja tuhoisa laavavirta saivat viranomaiset turvautumaan varotoimiin. Muun muassa heränneen tulivuoren läheisyydessä sijaitsevat koulut suljettiin.

Paikalliset asukkaat huomasivat maan järähtelyn jo pari viikkoa aikaisemmin. Tämäntyyppinen seisminen aktiivisuus tulivuoren lähellä merkitsee yleensä sitä, että maaperässä liikkuu suuria määriä magmaa ja purkaus on siksi lähellä.

Momotombo on niin sanottu kerrostulivuori, jolle ovat tyypillisiä kartiomainen muoto, jyrkät seinämät ja purkaukset, joissa huipulta valuu runsaasti laavaa.

Momotombo kohoaa 1 290 metrin korkeuteen, ja se on suosittu nähtävyys. Sen suurin tunnettu purkaus tapahtui 1600-luvun alussa, jolloin Leon Viejon kaupunki autioitui. Henkiinjääneet perustivat nykyisen Leonin kaupungin 50 kilometrin päähän tulivuoresta. Vuosina 1849–1905 tulivuori on purkautunut peräti kymmenen kertaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...