Tulivuori uhkaa suurkaupunkia

Yhtä maailman suurimmista ja vähiten tutkituista laavajärvistä syleilee Nyiragongo-tulivuori. Aktiivinen tulipesä on syytänyt sulaa kiviainesta Goman asukkaiden niskaan jo kahdesti.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Milloin se tapahtuu? Tämä kysymys on tuonut kaksi maailman johtavaa tulivuoritutkijaa keskelle Afrikkaa. Sama polttava kysymys piinaa kongolaisia seismologeja ja saattaa ratkaista lähes miljoonan ihmisen kohtalon. Milloin Nyiragongo ottaa ja purkautuu?

Nyiragongo on yli kolmen kilometrin korkeuteen yltävä tulivuori Kongon demokraattisen tasavallan itäreunassa. Se on yksi maapallon aktiivisimmista ja vähiten tutkituista tulivuorista. Tutkijat on pitänyt loitolla ennen kaikkea sota, oka on riehunut maan itäosassa lähes tauotta kahdenkymmenen viime vuoden ajan ja levinnyt välillä kohtalokkain seurauksin naapurimaa Ruandaankin. Yksi maailman suurimmista YK:n rauhanturvayksiköistä, noin 20 000 sotilaan joukko, turvaa tällä hetkellä alueen haurasta ja tiuhaan tahtiin säröilevää rauhaa.

Tulivuoren juurella sijaitsee Goman kaupunki, joka kasvaa päivä päivältä suuremmaksi maaseudun kyläläisten hakeutuessa suojaan niin kapinallisten kuin hallituksenkin joukoilta. Tämänhetkisen arvion mukaan Gomassa majailee jo miljoona ihmistä. Nyiragongo on viime vuosikymmenten aikana sylkäissyt kahteen otteeseen sulaa vulkaanista kiveä kohti kaupunkia. Vuonna 1977 laavaa virtasi alas ennätysmäisellä, lähes sadan kilometrin tuntivauhdilla. Useita satoja ihmisiä kuoli, vaikka laava ehti jähmettyä ennen kuin saavutti varsinaisen kaupunkialueen.

Vuonna 2002 tulivuori syyti yli 11 miljoonaa kuutiometriä laavaa Goman keskustaan tuhoten 14 000 kotia, haudaten rakennusten ensimmäisiä kerroksia kokonaan alleen ja pakottaen 350 000 asukasta pakomatkalle. Nuo kaksi purkausta olivat kuitenkin pelkkiä murahteluja verrattuina tuhoon, johon Nyiragongon uskotaan pahimmillaan pystyvän.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...