Tulivuori värjäsi auringonlaskun

Katso, miten Chilessä purkautuneesta Puyehuen tulivuoresta syöksyneet tuhkapilvet sytyttivät auringonlaskuja tuleen eri puolilla Etelä-Amerikkaa.

tiistai 21. kesäkuuta 2011 teksti Ker Than, National Geographic News

Puyehuen tulivuori Chilessä purkautui kesäkuun 4. päivänä. Vulkaaninen tuhka on vaikeuttanut lentoliikennettä koko Etelä-Amerikassa ja jopa Australiassa asti.

Pienet pöly- ja tuhkahiukkaset ovat myös aiheuttaneet optisen ilmiön, joka on värjännyt auringonlaskuja ja -nousuja eri puolilla maapalloa kultaisiksi, hehkuvan oransseiksi ja verenpunaisiksi.

"Ilmiö johtuu siitä, että auringosta tulevan valon aallonpituus taittuu eri tavalla kuin normaalisti", selittää vulkanologi Jay Miller yhdysvaltalaisesta Texas A&M -yliopistosta.

Tällaisissa tapauksissa valo on yleensä tummaa, sillä tuhkapilven vuoksi pienempi osa auringonvaloa pääsee pilvien läpi.

"Kaksi tärkeintä asiaa valon värivariaatiossa ovat tuhkan määrä ja se, miten korkealle tuhka nousee ilmakehässä", kertoo Miller. "Jos aivan maanpinnan yllä on paljon tuhkaa, valo on tummaa."

Chilen tulivuorenpurkaus sattui aikaan, jolloin koettiin myös pisin kuunpimennys yli kymmeneen vuoteen. Pimennys tapahtui 15. kesäkuuta. Katso kuvat kuunpimennyksestä täältä.

Monet kuunpimennystä seuranneet totesivat, että pimentyvä kuu näytti ruosteiselta tai verenpunaiselta. Pimennysten aikana vastaavat väri-ilmiöt ovat yleisiä, sillä Maan ilmakehässä oleva pöly ja kaasu voi suodattaa pois valon siniset aallonpituudet. Chilen purkauksesta nousseet tuhkahiukkaset ovat voineet voimistaa ilmiötä kesäkuisen pimennyksen aikana.

Puyehuen tulivuoresta noussut tuhkapilvi loi kultaisen auringonlaskun 12. kesäkuuta Argentiinassa San Martín de Los Andesin loma-alueella. Kuva: Patricio Rodriguez, Reuters.

Kesäkuun 5. päivänä tuhkapilvet sekoittuivat tavallisiin pilviin Argentiinassa Patagoniassa San Martín de Los Andesin lähistöllä. Kuva: Patricio Rodriguez, Reuters.

Vulkaaniset tuhkaviivat peittävät laskevan auringon, joka näyttää kadottaneen kaikki värinsä. Kuva on otettu 13. kesäkuuta Buenos Airesissa Argentiinassa. Kuva: Cezaro de Luca, EPA.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...