Uusi suojelualue Galápagossaarten rikkaan eläimistön turvaksi

Laillinen ja laiton kalastus on jo pitkään uhannut kuuluisien saarten vesillä elävää harvinaista eläimistöä. Tilannetta parantamaan on perustettu uusi 40 000 neliökilometrin laajuinen suojelualue entisten jatkoksi.

tiistai 5. huhtikuuta 2016 teksti Brian Clark Howard

Ecuadorin presidentti Rafael Correa kertoi maaliskuussa, että tuliperäisille Galápagossaarille on perustettu uusi, laaja merensuojelualue ja 21 pienempää suojelualuetta.

Uusi merensuojelualue on pinta-alaltaan noin 40 000 neliökilometriä, ja se levittäytyy pääsaarten pohjoispuolella sijaitsevien Darwin- ja Wolfsaaren ympäristöön.

Laiton kalastus uhkaa merieläimistöä

Galápagossaarten maapinta-alasta noin 97 prosenttia oli suojeltu jo aiemmin kansallispuistolla.

Merialueiden suojeleminen oli kuitenkin huomattavasti vähäisempää.

”Alle prosentti ympäröivistä vesistä oli suojeltu tehokkaasti. Sen seurauksena laillinen ja laiton kalastus olivat muodostuneet yhä pahemmaksi uhaksi merieläinkannoille viime vuosien aikana”, sanoo Enric Sala, yksi National Geographicin nousevista tutkijakyvyistä ja Pristine Seas -retkikunnan johtaja.

Galápagossaarilla on rikas ja arvokas merieläimistö

”Galápagossaarilla on poikkeuksellisen korkea ekologinen merkitys ja myös taloudellinen arvo. Ecuadorin hallitus tukee merensuojelualueen perustamista, jotta voisimme jättää lapsillemme ja lapsenlapsillemme perinnöksi idyllisen maailman, jossa on säilynyt mahdollisimman monta lajia tulevien sukupolvien iloksi ja opetukseksi”, lausui presidentti Correa.

Galápagossaaret ovat poikkeuksellisen tuottoisa ekosysteemi, jossa Darwin- ja Wolfsaarilla on erittäin suuri merkitys nimenomaan haiden hyvinvoinnille. Uuden tutkimuksen mukaan saarten ympäristön vesissä on kalabiomassaa keskimäärin peräti 17,5 tonnia hehtaarilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...