Video: Näe Grönlanti läheltä

Katso, miltä Grönlanti näyttää Murray Fredericksin kameran ikuistamana.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015 teksti Murray Fredericks

Grönlanti on tyhjyyden symboli

Miltä tyhjyys näyttää? Lähdin Grönlantiin saakka selvittämään asiaa. Matkustin sinne kolmen vuoden aikana kuusi kertaa kotoani Australiasta. Minua veti puoleensa seudun hohtavan valkoinen autius – piirteetön, täydellisen tasainen maisema, jossa joka puolella näkyy vain jäätä silmänkantamattomiin.

Kun epätoivo ja yksinäisyys iskevät

Valokuvaaminen syrjäseudulla oli kylmää kyytiä. Elin kuukausia kerrallaan teltassa Grönlannin mannerjäätiköllä, missä hyytävä tuuli sai pakkasen puremaan –50 asteen tuntuisesti ja lumimyrskyt saattoivat kestää useita päiviä. Pahimmilla hetkillä ajattelin perhettäni ja mietin, ettei tässä ole mitään järkeä.

Sinnittelin kuitenkin aloillani, ja sään kohentuessa myös mielialani nousi – ja otoksistakin tuli parempia. Kun oleilee pitkiä aikoja keskellä ei mitään, ulkoisen ja sisäisen maailman rajat hämärtyvät. Mieli hidastuu ja herkistyy kaikille muutoksille‚ pieninkin muutos valon määrässä tai säätilassa tuntuu rajulta. Noiden pitkien kuukausien aikana otetut valokuvat muodostavat kokoelman, joka vangitsee kaikki mannerjäätiköllä kokemani tunnelmat. Kiteyttäen voisi sanoa, ettei se paikka ole lainkaan tästä maailmasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...