Chimborazo oli aikoinaan maailman korkein vuori

1800-luvulla uskottiin, että Chimborazon tulivuori Ecuadorissa oli maailman korkein huippu.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Monta vuotta luultiin, että Ecuadorissa sijaitseva Chimborazon kerrostulivuori oli maailman korkein vuori. 6 267 metriä korkea tulivuori kiinnosti lukuisia tutkijoita ja seikkailijoita.

Korkea huippu kiehtoi myös saksalaista tutkimusmatkaajaa Alexander von Humboldtia, kun hän alueella matkustaessaan päätti kavuta vuorelle vuonna 1802. Hän ja hänen retkikuntansa saavuttivat 5 878 metrin korkeuden, mutta sitten heidän täytyi kääntyä takaisin. Heidän edessään oli Humboldtin päiväkirjamerkintöjen mukaan "ylittämätön kuilu". Oikea syy tavoitteesta luopumiseen lienee kuitenkin ollut vuoristotauti.

Chimborazon huippu saavutettiin vasta melkein sata vuotta Humboldtin jälkeen. Brittiläinen vuorikiipeilijä Edward Whymper, joka oli selvinnyt hengissä Matterhornilta 1865, kiipesi tulivuoren huipulle 1880 yhdessä italialaisten avustajiensa kanssa. Hänestä tuli samalla ensimmäinen eurooppalainen, joka kiipesi yli 20 000 jalan eli yli kuuden kilometrin korkeuteen.

Tälläkin kertaa löytyi monta epäilijää, jotka eivät uskoneet Whymperin käyneen huipulla. Todistaakseen suorituksensa Whymper kiipesi vuotta myöhemmin Chimborazon laelle toisen kerran. Nyt hän huolehti siitä, että retki dokumentoitiin luotettavasti.

Chimborazo on todellakin maailman korkein vuori

Tarinaan liittyy vielä lisähuomautus siitä, että Chimborazo todellakin on maailman korkein vuori. Tavallisesti vuorten korkeus mitataan merenpinnan tasosta, ja yleensä maailman korkeimpien vuorten luetteloissa Chimborazo on siksi vasta sijalla 16. Maa ei kuitenkaan ole täysin pyöreä kuin pallo. Päiväntasaajalla maa pullistuu hieman ulospäin, mikä tarkoittaa sitä, että etäisyys päiväntasaajalta Maan keskipisteeseen on pidempi kuin muualla. Chimborazo sijaitsee yhden leveysasteen päiväntasaajan eteläpuolella, Everest puolestaan 28 astetta päiväntasaajan pohjoispuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että Chimborazon korkeuteen pitäisi oikeastaan lisätä 2,1 kilometriä, jolloin se olisi maailman korkein vuori.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...