Harvinainen kuva K2:n Kiinan-puolen eeppisestä harjanteesta, joka on niin syrjäinen ja vaikea, että useimmat kiipeilijät nousevat tälle Karakorumvuoriston huipulle Pakistanin puolelta. Kuvassa vuoden 2011 retkikunta on kantamassa tarvikkeita 8 611-metrisen vuoren huippuosan juurelle.

Galleria: Maailman vaarallisin vuori

Gerlinde Kaltenbrunner huiputtaa maailman korkeimpia vuoria ilman lisähappea. Nyt hän mittelee voimiaan maailman toiseksi korkeimman vuoren, K2:n, kuolemanvyöhykkeellä.

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Gerlinde Kaltenbrunner huiputtaa maailman korkeimpia vuoria ilman lisähappea. Nyt hän mittelee voimiaan maailman toiseksi korkeimman vuoren, K2:n, kuolemanvyöhykkeellä. Kuva: Tommy Heinrich.

Gerlinde Kaltenbrunner varttui alppihiihdon merkeissä kotimaansa Itävallan vuorilla.

Yli kaksi tonnia painava varustelasti saatiin Shaksgamjoen yli perusleiriin kymmenien kamelien ja kahdeksan kirgiisikuskin avulla. Kuljetus maksoi noin 13 000 euroa ja kahdeksat aurinkolasit.

Karakorumvuoriston Sapo Laggo -laakson useista jäätiköistä vetensä saava vuolas ja hyinen virta oli vähällä nielaista yhden kuormakameleista. Kyseinen uoma oli viimeinen ja kaikkein vaikein vesieste retkikunnan matkalla Kiinan puolella olevaan perusleiriin.

Untuvapukuihinsa kääriytyneet Ralf Dujmovits ja Kaltenbrunner tarkastelevat reittiä ylös nelosleiriin, joka on niin kutsutun kuolemanvyöhykkeen alapäässä. Tuolla 8 000 metrin yläpuolisella alueella ilman lisähappea kulkevat kiipeilijät joutuvat kohtaamaan elimistönsä rajat. ”Ilman happea liikkuessa olennaisinta on kyky torjua kylmää”, sanoo Dujmovits. ”Siellä jäätyy ytimestä lähtien, koska elimistö ei pysty polttamaan riittävästi rasvaa lämmön tuottamiseksi.”

Tuulen pieksämältä lumelta suojautunut Kaltenbrunner tarkistaa köydet, joita ryhmä kiinnitti viikkojen ajan reitille. Köyttä oli käytössä kaikkiaan noin 2 750 metriä.

Jääraudoilla ja -hakuilla varustautuneet kiipeilijät nousevat aiemmin kiinnittämiensä köysien avulla pohjoisrinteen reunaa pitkin länteen. Reitti oli jyrkempi kuin he olivat olettaneet.

Kaltenbrunnerin automaattilaukaisimella ottama kuva, jossa näkyy taka-alalla Dujmovits, heijastaa olosuhteiden kovuutta. Jo ykkösleiriin vievällä tasamaalla oli vaikea rentoutua, koska K2:n pohjoisjäätikkö on täynnä petollisia railoja.

Kesäpyry teki polun avaamisesta, kuivana pysyttelystä ja telttojen esiin kaivamisesta entistä rankempaa.

Kaltenbrunner seisoo jyrkällä seinämällä jäärautojensa etupiikkien varassa matkallaan kohti kakkosleiriä. Hänen harjoitteluunsa sisältyy esimerkiksi tasapainoilua kahden omenapuun välille kiinnitetyllä köydellä.

Gerlinde Kaltenbrunner saavuttaa huipun ensimmäisenä. Maksut Žumajev ja Vasili Pivtsov tarpovat viimeiset metrit rinta rinnan väsymyksestä kumarassa.

Videokuvaaja Dariusz Za?uski ikuistaa kiipeilijöiden riemun hetket.

Oikealla Kaltenbrunner ja Dujmovits kohtaavat jälleen ylemmän perusleirin yläpuolella. ”On lähes mahdoton kuvailla sitä iloa ja helpotusta, jota tunsin, kun Ralf otti minut syleilyynsä”, kirjoitti Kaltenbrunner verkkosivuillaan, jotka keräsivät huiputuspäivänä huikeat 17 miljoonaa kävijää. ”Unelmastani on tullut totta.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...