Jäte valtaa Everestin

Ensimmäinen Mount Everestin siivous tuotti 25 tonnia jätettä. Suurin osa siitä oli käytettyjä telttoja, tyhjiä happipulloja ja tonnikalapurkkeja.

perjantai 3. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Kun Edmund Hillary ja Tenzing Norgay nousivat Everestille vuonna 1953, retkikuntaan kuului 1 200 miestä. Heillä oli mukanaan laatikoittain varusteita ja ruokaa, ja vaikka suurin osa retkeläisistä jäi perusleiriin, osa heistä nousi korkealle vuoren rinteelle pystyttämään leirejä ja varastoja pääkiipeilijälle. Hillary myönsi myöhemmin, että retkikunta jätti vuorelle huomattavan määrän jätettä.

Sittemmin ovat yksittäiset retkikunnat pienentyneet kooltaan, mutta niitä on määrällisesti yhä enemmän. Etenkin viimeisten 30 vuoden aikana Everest on omalla erikoisella tavallaan tullut massaturismin kohteeksi. Kiipeilijä, joka nousee huipulle osallistumalla nykyisiin kaupallisiin retkiin, maksaa huvista noin 65 000 dollaria. Tämän hintaluokan matkailijat ovat yleensä sitä mieltä, että muut saavat siivota heidän jälkensä. Hillaryn jälkeen on yli 3 000 ihmistä käynyt huipulla, ja vielä useammat ovat sinne yrittäneet. Se on jättänyt jälkensä ympäristöön.

Vuonna 2010 Nepalin viranomaiset aloittivat vuorella järjestelmällisemmän siivoamisen. Ensimmäinen tätä tarkoitusta varten lähes huipulle asti kiivennyt retkikunta toi palatessaan 25 tonnia jätettä alas vuorelta. Jäte oli enimmäkseen käytettyjä telttoja ja tyhjiä happipulloja – ja valtava määrä tonnikalapurkkeja. Retkikunta teki myös epämiellyttävämpiä löytöjä. Pari vuotta aiemmin vuorella kuolleen sveitsiläisen kiipeilijän ruumis kaivettiin esiin lumesta, samoin löydettiin kaksi vuoden 1996 katastrofin uhria. Vuodesta 1953 alkaen on yli 300 ihmistä menettänyt henkensä Everestillä, ja noin 120:n ruumis on siellä yhä.

Jätteet joudutaan kuljettamaan vaivalloisesti alas perusleiriin, ja se osa, jota ei voida hävittää itse paikalla, viedään Luklaan, josta se lennätetään Kathmanduun. Viranomaiset ovat nyt päättäneet, että joka retkikunnan pitää maksaa 4 000 dollarin ennakkomaksu, jonka tarkoitus on taata, että ne tuovat kaikki varusteensa vuorelta pois. Ympäristöryhmien mukaan kyseessä on kuitenkin pikkusumma, jolla ei ole käytännön merkitystä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...