K2 kysyy kanttia

Gerlinde Kaltenbrunner huiputtaa maailman korkeimpia vuoria ilman lisähappea. Nyt hän mittelee voimiaan maailman toiseksi korkeimman vuoren, K2:n, kuolemanvyöhykkeellä.

perjantai 20. huhtikuuta 2012 teksti Karen Gunn, päätoimittaja, National Geographic Nordic

Mount Everestille yrittäminen on nykyisin jo lähes arkipäiväistä.

Olen itse toiminut aiemmin vaellusoppaana Kreikan vuorilla, joten ymmärrän hyvin näyttävän luonnon ja fyysisten haasteiden synnyttämän ilon. Omaa intoani hillitsee kuitenkin suurilla vuorilla vallitseva paleltumien ja alituisen kuolemanvaaran uhka.

Minua ihastuttaa ja kauhistuttaa ajatella, mikä ajaa ihmisiä yrittämään henkensä kaupalla johonkin tiettyyn maapallon pisteeseen – etenkin jos samassa pisteessä on aiemmin käynyt paljon ihmisiä ja moni on kuollut yrittäessään sinne. Juuri sen vuoksi näiden seikkailijoiden uhkarohkeista tempauksista lukeminen on niin vangitsevaa.

Maailman toiseksi korkein vuori K2 on kiipeilijöiden mielestä maailman vaikeimmin valloitettava. Mount Everestillä kuolee suunnilleen yksi yrittäjä sataa huipulle päässyttä kohden; K2:lla yksi yrittäjä neljää huiputtajaa kohden. Vaikka maailman korkeimmille vuorille kiipeämisestä onkin tullut lähes jokamiehenoikeus, niiden vaaroja ei koskaan pidä aliarvioida.

Seurasimme vuorikiipeilijäkonkareiden matkaa K2:n huipulle. Retkikuntaa johtaa itävaltalainen Gerlinde Kaltenbrunner, joka on yrittänyt vuorelle jo kolmesti aiemmin ja nähnyt monen muun kuolevan.

Lue K2-artikkeli

Napsauta alla olevaa latauspainiketta. Artikkelin lukeminen edellyttää rekisteröitymistä käyttäjäksi. Se vie vain minuutin eikä maksa mitään.

Ota siis hyvä asento ja valmistaudu ihastumaan ja kauhistumaan kylmässä kyydissä...

Korkeimmat huiput

Mount Everest: 8 850 m

K2: 8 611 m

Kanchenjunga: 8 586 m

Lhotse: 8 516 m

Makalu I: 8 485 m

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...