Kiista seitsemästä huipusta

Yhdysvaltalainen Dick Bass saavutti ensimmäisenä kaikkien seitsemän maanosan korkeimmat vuoret. Ennätyksensä hän sai valmiiksi vuonna 1985.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Seikkailija Dick Bassista tuli vuonna 1985 ensimmäinen ihminen, joka on noussut kaikille seitsemälle huipulle eli jokaisen maanosan korkeimmalle vuorelle.

Bass oli keksinyt ennätysidean ystävänsä Frank Wellsin kanssa. Seitsemään huippuun he laskivat seuraavat vuoret: Aasiassa Mount Everest (8 850 metriä), Etelä-Amerikassa Aconcaqua (6 962 metriä), Pohjois-Amerikassa Mount McKinley (6 194 metriä), Afrikassa Kilimanjaro (5 895 metriä), Euroopassa Elbrus (5 642 metriä), Antarktiksessa Mount Vinson (4 897 metriä) sekä Australiassa Mount Kosciuzko (2 228 metriä).

Moinen lista pöyristytti monia kiipeilijöitä, sillä Australian Kosciuzkolle kapuamista pidettiin liian helppona. Joka vuosi noin 100 000 matkailijaa nousee vuorelle ja retki kestää vain päivän. Kuten yksi matkailija kirjoitti muutama vuosi sitten, on vuorelle kiipeämisen suurin vaara se, että törmää maastopyöriin, jotka ovat matkalla rinnettä ylös tai alas!

Kokenut vuorikiipeilijä Reinhold Messner laati oman listansa. Hänen mielestään Kosciuzkon sijaan seitsemään huippuun kuuluu 4 892 metriä korkea Puncak Jaya (Carstenszin pyramidi). Vuori sijaitsee tosin Uuden-Guinean saaren länsiosassa, joka kuuluu Indonesiaan, mutta koska se sijaitsee samalla mannerlaatalla kuin Australia, vuorikiipeilypiireissä se hyväksyttiin yleisesti seitsemän huipun listalle. Messner itse oli toinen ihminen maailmassa, joka valloitti kaikki tämän listan vuoret.

Sittemmin on alettu kiistellä Elbruksen asemasta. Vuoren huippu sijaitsee Venäjän puolella. Euroopan ja Aasian välinen raja kulkee kuitenkin niin lähellä vuorta, että jotkut laskevat vuoren kuuluvan Aasiaan. Osalle vuorikiipeilijöistä Alpeilla kohoava Mont Blanc (4 810 metriä) on edelleen Euroopan korkein vuori.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...