Kilimanjaro: Afrikan korkein vuori

Kilimanjarolle kiipeäminen ei ole teknisesti kovin vaikeaa, mutta vuoristotaudin vaara on otettava vakavasti.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Itä-Afrikassa sijaitseva Kilimanjaro ei tarjoa vuorikiipeilijöille sellaisia teknisiä haasteita kuin Himalajan huiput. Lisäksi ilmastonmuutos on pienentänyt huipun lumipeitettä ja helpottanut kiipeämistä. Jos ilmaston lämpeneminen jatkuu samaan tahtiin, Kilimanjarolla ei 20 vuoden kuluttua ole lainkaan lunta.

Kaikesta huolimatta Afrikan korkeimmalle vuorelle kiipeäminen on vaarallista. Vuonna 1861 ja 1862 saksalainen upseeri Carl Claus von der Decken yritti saavuttaa huipun, mutta joutui luovuttamaan. Kun niin ikään saksalainen geologi Hans Mayer yritti valloittaa vuoren, hänkin joutui palaamaan kahdesti takaisin vuosina 1887 ja 1888.

Kun Mayer vuonna 1888 yritti vuorelle yhdessä kartografi Oscar Baumannin kanssa, politiikka astui mukaan peliin. Mayer ja Baumann joutuivat keskelle protesteja, jotka johtuivat siitä, että osa itäistä Afrikkaa oli aiemmin samana vuonna joutunut Sansibarin sulttaanin alaisuuteen. Miehet otettiin vangiksi, ja heidät vapautettiin vasta lunnaita vastaan.

Vuonna 1889 Mayer onnistui kuitenkin nousemaan Kilimanjaron huipulle oppaansa Yohani Kinyala Lauwon ja itävaltalaisen Ludwig Purtschellerin kanssa.

Kilimanjarolle kiipeäville suurimman uhan aiheuttaa ohut ilma. Vuoristotaudissa nestettä alkaa kertyä keuhkoihin noin 2 500 metrin korkeudessa. Neste voi myös aiheuttaa turvotusta aivoissa. Siksi on tärkeää, että nousu ja lasku tapahtuvat riittävän hitaasti, jolloin elimistö ehtii sopeutua korkeaan ilmanalaan.

Kilimanjarolle ei nykyisin saa nousta ilman paikallista opasta ja kantajia. Turvallisuuden lisäksi käytäntö luo työpaikkoja.

Oppaat ovat eläneet vuoren rinteillä pitkään ja ovat tottuneet korkeuden vaihteluihin. Opastettuja retkiä Kilimanjarolle vetävä kestävyysjuoksija Simon Mtuy on tottunut juoksemaan 5 895 metriä korkealle vuorelle ja alas. Hänen ennätyksensä Kilimanjarolle ja sieltä takaisin on 8 tuntia 27 minuuttia. Tavallisilta korkeuteen tottumattomilta reissuun kuluu yli viikko.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...