Mount Everest ei ole maailman korkein vuori

Havaijilainen Mauna Kea on korkeampi kuin Mount Everest. Tulivuori ei kuitenkaan yllä korkeammalle ilmakehään vaan aloittaa nousunsa alempaa, syvältä merenpinnan alapuolelta.

tiistai 16. lokakuuta 2012 teksti Karen Gunn, päätoimittaja, Natinal Geographic Suomi

Yksikään toinen kohta planeetalla ei yllä yhtä korkealle ilmakehään kuin 8850 metriin kurottava Mount Everest, mutta geologisena muodostumana se on huomattavasti Mauna Keaa pienempi.

4 200 metriä merenpinnan yläpuolelle kapuava Mauna Kea on vaikuttava näky, mutta sen näkyvällä osalla ei vielä mennä ennätysten kirjoihin. Se onkin maailman korkein vuori kokonaiskorkeudellaan, josta suurin osa sijaitsee veden alla.

Mauna Kea kohoaa suoraan merenpohjasta, ja sen on synnyttänyt sama vulkaanisesti aktiivinen alue, joka on luonut saari kerrallaan myös Havaijisaaret. Mauna Kea alkaa kohota noin 70 kilometrin etäisyydellä rannasta noin 5 700 metrin syvyydestä ja yltää yli 4 200 metriä merenpinnan yläpuolelle, joten sen kokonaiskorkeus on 9 966 metriä.

Everest aloittaa nousunsa Himalajalla keskimäärin 5 840 metriä merenpohjan yläpuolelta, ja sen korkeus juuresta lukien on yli 3 000 metriä.

Lue merenalaisista vuorista kertova artikkeli Napsauta alla näkyvää latauspainiketta.

Napsautuksen jälkeen sinua pyydetään rekisteröitymään natgeo.fi-sivuston jäseneksi. Rekisteröityminen ei maksa mitään ja se vie vain hetken.

Faktoja Mauna Keasta

Valkoinen vuori Tyynenmeren keskeltä kohoavan vulkaanisen kolossin huipulla sataa lunta, joten vuoren kupeille alttareita rakentaneet havaijilaiset antoivat sille nimen Mauna Kea, "valkoinen vuori".

Tähtitieteilijän taivas Mauna Kean korkeus ja sijainti keskellä valtamerta tekevät siitä pohjoisen pallonpuoliskon mainioimman tähtitieteellisen observatorion, ja sen huipulle onkin rakennettu kolmetoista kansainvälistä teleskooppia.

Merivuoret Maan valtamerten pohjasta kohoaa satoja tuhansia merivuoria. Niistä vain kolmeasataa on tutkittu. Marsin pinnasta on kenties tehty yksityiskohtaisempia karttoja kuin merenpohjan syrjäisimmistä kolkista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...