Mount Everestin löytäminen

Nepalin ja Tiibetin kansat tunsivat luonnollisesti Mount Everestin, mutta vasta vuonna 1852 sen näki ensimmäinen länsimaalainen.

perjantai 3. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Vuorella ei ollut nimeä

Vuonna 1852 britit paikansivat Mount Everestin Intian niemimaan suuren kartoitustyön yhteydessä. Tapana oli käyttää sikäläisiä paikannimiä, mutta tässä tapauksessa nimeä ei heti löytynyt, joten vuori sai nimityksen Peak XV (Huippu XV).

"Tässä on vuori, todennäköisesti maailman korkein, emmekä löydä sille mitään paikallista nimeä", kirjoitti kartoitustyöstä vastuussa ollut Andrew Waugh.

"Toistaiseksi minulle lankeaa kunnia ja velvollisuus antaa sille nimi, jolla se tulee tunnetuksi asukkaiden ja maantieteilijöiden keskuudessa ja vähitellen koko sivistyneessä maailmassa."

Everest sai nimen löytäjänsä esimiehen mukaan

Waugh ajatteli nimiasiassa esimiestään, maantieteilijä George Everestiä. Tämä kuitenkin vastusti. Hän ei uskonut "sikäläisten intialaisten" osaavan lausua hänen nimeään. Silti Lontoon kuninkaallinen maantieteellinen seura hyväksyi vuoren nimeksi Mount Everestin.

Sittemmin on saatu selville, että nepalilaiset kutsuvat vuorta nimellä Sagarmatha tai Qomolangma, kun taas se Tiibetissä tunnetaan nimellä Zhumulangma. Nämä nimet sillä oli jo kauan ennen kuin siitä tuli Everest.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...