Ruuhkaa Mount Everestillä

Vuonna 1985 Nepalin viranomaiset sallivat suhteellisen vapaan pääsyn Mount Everestille. Maailman korkeimmalla vuorella on sen jälkeen ollut suorastaan ruuhkaa.

perjantai 3. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Edmund Hillaryn noustessa Everestille perusvarusteet olivat hyvä, lämmin tweedtakki ja pari piikkipohjaisia nahkasaappaita. Vaikka tämä ehkä kuvaa silloista tilannetta hieman kärjistetysti, joka tapauksessa varusteet ovat kehittyneet huimasti viimeisten 60 vuoden kuluessa ja siksi yhä useampien on mahdollista päästä huipulle asti.

Hillaryn aikana Nepalin viranomaiset sallivat vain yhden retkikunnan vuodessa nousta Everestille. Sääntö kumottiin sittemmin, ja seuraavassa vaiheessa vuorella sai olla aina yksi retkikunta kerrallaan. Vuonna 1985 alkoi taas uusi aikakausi, kun määrää ei enää rajoitettu lainkaan. Edelleenkin piti toki oppaana olla kokeneita ja ammattimaisia kiipeilijöitä, mutta uusi vapaus avasi Everestin vuorikiipeilypiireissä "massaturismiksi" nimitetylle ilmiölle.

Sää on tärkeä tekijä. Aiempina vuosina kiipeilijät aloittivat huipulle nousun silloin, kun he tunsivat sään olevan puolellaan. Nykyään sääennusteet ovat paljon tarkempia, joten retkikunta voi pysyä perusleirissä odottamassa oikeaa päivää. Ja koska näiden hyvien päivien väli voi olla pitkäkin, on sattunut tilanteita, joissa kymmenen tai viisitoistakin retkikuntaa on odottanut sopivaa säätä perusleirissä ja vuorelle on syntynyt suorastaan jonoa oikean hetken koittaessa.

Oikeaoppisimpien mielestä vuorelta pitäisi poistaa kiinteät köydet, joista kokemattomammat voivat pidellä kiinni. Tämä tekisi nousun niin paljon vaikeammaksi, että neljä viidestä yrittäjästä jäisi automaattisesti pois. Toisten mielestä taas köysien poisto tekisi vuorikiipeilystä vain pienen eliitin harrastuksen.

Kiipeilypiireissä kerrotaan tarinaa varakkaasta newyorkilaisnaisesta, joka lähellä Everestin huippua aloitti päivänsä pyytämällä henkilökohtaiselta šerpa-oppaaltaan kupin cappuccinoa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...