Alpinismin isä

Runoilija Francesco Petrarca oli ehkä historian ensimmäinen vuorikiipeilijä.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Italialainen renessanssirunoilija Francesco Petrarca oli itse sitä mieltä, että hän oli ensimmäinen ihminen sitten antiikin aikojen, joka on kavunnut vuorille vain sieltä avautuvien maisemien vuoksi.

Maisemien ihailu oli tuohon aikaan varsin epätavallinen harrastus. Petrarca kuitenkin omien sanojensa mukaan saavutti Ventoux'n 1 912 metrin korkeudessa sijaitsevan huipun 26. huhtikuuta 1336. Petrarca kirjoitti 18 tuntia kestäneen vaelluksensa aikana myös kirjeen rippi-isälleen, augustiinimunkki Dionigi di Borgo San Sepolcrolle.

Keskiajalla Alpit olivat tutkimatonta seutua. Siellä tosin asui joitakin paimentolaisia ja metsästäjiä, mutta yleisen käsityksen mukaan Alpit olivat lohikäärmeiden ja muiden kummallisten eliöiden kotiseutua. Tavalliset ihmiset eksyivät Alppien rinteille vain äärimmäisen pakon edessä.

"Minun ainoa toiveeni on nähdä, millaiset maisemat korkealta avautuvat", kirjoitti Petrarca San Sepolcrolle.

Historioitsijat ovat kuitenkin sittemmin epäilleet kirjeen sisällön aitoutta. Joidenkin mielestä kuvaus voi yhtä hyvin olla silkkaa mielikuvitusta, tai sitten joku muu ehti huipulle ennen Petrarcaa. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä.

Petrarca edustaa renessanssin aikaa, jolloin ihmiset alkoivat saada uudenlaisen suhteen luontoon. Äkkiä olikin oikeutettua nousta vuorelle vain siksi, koska vuori oli siinä. Sen vuoksi Petrarcaa usein pidetään vuorikiipeilyn isänä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...