Edmund Hillary oli vain varalla

Toisen ensimmäisistä Mount Everestin valloittajista ei oikeastaan olisi pitänytkään seistä vuoren huipulla. Edmund Hillary oli retkikunnan varakiipeilijä.

perjantai 3. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Edmund Hillary (s. 1919) oli lapsuusaikanaan Uudessa-Seelannissa laiha ja hontelo poika. Hän oli myös hyvin ujo, ja hän pakeni kirjojen ja unelmien maailmaan. Sitten 2 797 metrin korkuiselle Mount Ruapehu -vuorelle tehdyllä kouluretkellä hän huomasi, että hän oli paljon luokkatovereitaan sitkeämpi. Sen jälkeen häntä alkoivatkin vuoret kiehtoa.

Edmund Hillary, ujo mehiläishoitaja

Opiskellessaan matematiikkaa yliopistossa Hillary teki ensimmäisen varsinaisen vuorikiipeilynsä, kun hän vuonna 1939 saavutti Mount Ollivierin huipun. Myöhemmin hänestä tuli mehiläishoitaja. Siten hän saattoi työskennellä vain kesäisin ja keskittyä talvisin kiipeilyyn.

Vuonna 1952 Hillary ja hänen ystävänsä George Lowe kutsuttiin osallistujiksi brittien retkikuntaan, jonka tavoitteena oli Everestin huippu. Hillary oli vähällä sanoa ei, varsinkin kun kävi selväksi, ettei hän voisi saada kiipeilyparikseen Lowea. Hänet kuitenkin saatiin taivutelluksi mukaan. Lopulta oli tarkoitus, että kaksi kokenutta kiipeilijää, Tom Bourdillon ja Charles Evans, yrittäisivät huipulle, ja jos se epäonnistuisi, Hillaryn pitäisi olla valmiina astumaan heidän sijaansa yhdessä šerpa Tenzing Norgayn kanssa.

Hillary saavutti huipun 29. toukokuuta

Retkikunta majoittui perusleiriin maaliskuussa 1953, ja 26. toukokuuta Bourdillon ja Evans lähtivät kohti huippua. He joutuivat kuitenkin palaamaan, kun Evansin happilaite meni epäkuntoon 91 metrin päässä huipulta. Niinpä matkaan lähetettiin varamiehet, ja 29. toukokuuta kello 11.30 he kaksi seisoivat yhdessä Mount Everestin korkeimmalla huipulla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...