Ei ole Stalinia korkeampaa

Vuorikiipeilijä Jevgeni Abalakov nousi saavutustensa ansiosta kansallissankariksi Neuvostoliitossa.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Vuorten valloittamiseen liittyy myös kansallistunteita. Neuvostoliitossa luultiin 1920-luvulla, että 7 134 metriä korkea Leninin vuori (alkujaan Mount Kaufmann, sitten Pik Lenina ja nykyisin Tadžikistanissa sijaitsevan vuoren nimi on Ibn Sina Peak tai virallisesti Qullai Abuali ibni Sino) oli maan korkein huippu. Vuonna 1928 kuitenkin todettiin, että yksi huipuista kohoaa korkeammalle kuin Lenin. Moskovassa vuorelle annettiin nimi Stalinin mukaan "Pik Stalina", ja se määrättiin oitis valloitettavaksi.

Retkikuntaa johti kokenut vuorikiipeilijä Jevgeni Abalakov. Hän saavutti 7 495 metriä korkean huipun 9. päivänä syyskuuta 1933.

Yhdeksän vuotta kuolemansa jälkeen Josif Stalin ei enää ollut suosiossa, ja vuori sai 1962 uuden nimen, Kommunismin huippu. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen vuori nimettiin jälleen uudelleen Tadžikistanin kansakunnan isän Ismoil Somonin mukaan. Nyt sen nimi on Qullai Ismoili Somon?.

Poliittisista muutoksista huolimatta Jevgeni Ablakov on yhä yksi historian suurimmista vuorikiipeilijöistä.

Ablakovista tuli kansallissankari toistamiseen toisen maailmansodan aikaan alkuvuodesta 1943. Saksalaiset olivat nimittäin vieneet natsilipun Kaukasuksen korkeimman vuoren Elbruksen huipulle.

Ablakov raivasi yhdessä puna-armeijan eliittijoukkojen kanssa tiensä miinakenttien ja lumierämaiden halki. Helmikuun 17. päivänä he pääsivät huipulle ja pystyttivät sinne Neuvostoliiton lipun. Tapahtumaa pidetään symbolisena käännekohtana Kaukasuksen 15 kuukautta kestäneissä taisteluissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...