Everestin ruuhkat saattavat koitua kuolemaksi

Ruuhka maailman huipulla voi pahimmassa tapauksessa maksaa ihmishenkiä.

Noustessaan viime keväänä Koillisharjanteen kautta Mount Everestin huipulle vuorikiipeilijä Mark Jenkins ohitti neljä vainajaa. Kaikkiaan kyseisellä reitillä kuoli vuonna 2012 kymmenen ihmistä.

Monien Mount Everestillä viime aikoina sattuneiden kuolemantapausten katsotaan johtuneen kokemuksen puutteesta. Nykyisin noin 90 % huipulle yrittävistä on opastettuja asiakkaita, jotka ovat ostaneet paikan kiipeilyryhmästä, ja monilla heistä ei ole edes perusvalmiuksia vuorikiipeilyyn.

Everestillä ahdistaa

Tämän lisäksi kaksi vakioreittiä, jotka kulkevat Koillisharjanteen ja Kaakkoisharjanteen kautta, ovat vaarallisen täynnä väkeä. Vuonna 1963 Mount Everestin huipulle pääsi vain kuusi ihmisiä; keväällä 2012 yli 500.

"Kun saavuin itse huipulle 25. toukokuuta, se oli niin täynnä väkeä, etten mahtunut seisomaankaan. Samaan aikaan alempana, Hillaryn portaalla, jonot olivat niin pitkiä, että väki odotti nousua yli kaksi tuntia kylmässä hytisten ja uupuen", kirjoitti Jenkins, joka oli viime keväänä mukana National Geographicin tukemassa retkikunnassa.

"Yhdellä kivisellä osuudella ainakin 20 ihmistä oli kiinni yhdessä surkeassa köydessä, joka oli ankkuroitu jäähän yhdellä pahasti vääntyneellä haalla. Jos se korkkautuisi irti, köysi tai karbiinihaka paukahtaisi poikki kahden tusinan kiipeilijän painosta, ja he kaikki putoaisivat seinämää pitkin kuolemaan."

Monen kokeneen Everest-oppaan mielestä turvallisuutta maailman korkeimmalla vuorella on kohennettava perusteellisesti. Myös kuolleiden kiipeilijöiden ruumiit olisi pikimmiten poistettava vuorelta, samoin kuin jätekasat ja ihmisulosteet, jotka saastuttavat pahoin monia Everestin osia.

Everestin uhrit

Vuodesta 1921 lähtien Mount Everestillä on kuollut kaikkiaan 240 ihmistä – heistä 157 oli retkikuntien jäseniä ja 83 sherpoja.

Kuolinsyyt (Retkikuntien jäsenet / sherpat): Putoaminen: 50/15 Lumivyöryt: 18/30 Kylmyys/paleltuminen: 25/1 Railon/jäävirran romahtaminen: 6/18 Vuoristotauti: 17/7 Uupumus: 18/0 Muut syyt: 23/12

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...