Leonardo da Vinci oli vuorikiipeilijä

Leonardo da Vinci kiipesi Alpeilla Monte Rosan huipulle 1400-luvulla.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

1400-luvulla alttarin rakentaminen oli yleisin syy, jonka vuoksi ihmiset kapusivat vuorille. Monet merkit kuitenkin viittaavat siihen, että kuuluisa taiteilija, keksijä ja tiedemies Leonardo da Vinci kiipeili Alpeilla sijaitsevan Monte Rosan Italian puoleiselle rinteelle. Ei kuitenkaan tiedetä, miten korkealle Leonardo pääsi.

"Näin, että taivas ylläni oli erittäin tumma." Havainto viittaa siihen, että Leonardo oli käynyt varsin korkealla. Hän jatkoi muistiinpanojaan: ”Ja kun aurinko painui alas, se oli vuorella paljon kirkkaampi kuin alhaalla laaksossa, sillä huipun ja auringon välissä on vähemmän atmosfääriä."

Leonardoa ajoi vuorille hänen luontainen uteliaisuutensa. Häntä kiinnosti huippujen ikuinen lumi ja se, miten lumipeite kasvaa ja vähenee vuodenaikojen vaihtelujen mukaan ja mitä tapahtuukaan sulamisvesille. Leonardo päätteli, että vuoret ovat ”neljän joen alkulähde. Joet virtaavat eri suuntiin koko Euroopan halki."

Leonardo päätteli edelleen, että vuori kohoaa useimpien pilvien yläpuolella. "Täällä ei juuri sada lunta, vain rakeita kesäisin, kun pilvet ovat korkeimmillaan", hän kirjoitti.

Vuorikiipeilykokemukset antoivat Leonardolle aiheita maalauksiin. Hänen uskonnollisia aiheita käsittelevissä töissään oli usein taustalla vuori. Hän alkoi myös kokeilla taivaan eri värejä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...