Mahdoton valinta

Perussa Siula Granden rinteillä koettiin dramaattisia hetkiä vuonna 1985. Kiipeilijän luultiin kuolleen, mutta hän selvisikin hengissä.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Siula Granden 6 344 metriä korkea huippu ei ole Perun korkein vuori, muutta varmasti kuuluisin. Se johtuu vuoden 1985 järkyttävistä tapahtumista.

Tuolloin kaksi brittiä, 25-vuotias Joe Simpson ja 21-vuotias Simon Yates, nousivat huipulle läntistä reittiä, jota kukaan ei ollut aiemmin käyttänyt. He pääsivät huipulle kolmessa päivässä. Paluumatkan alussa Simpson kaatui ja mursi jalkansa.

Yates oli vaikean valinnan edessä. Pitäisikö hänen jättää ystävänsä vuorelle ja pelastaa itsensä? Hän päätti, että he yrittäisivät päästä alas yhdessä. Kun miehet matkalla joutuivat lumimyrskyn kouriin, Yates joutui jälleen tekemään vaikean valinnan. Yates oli laskemassa Simpsonia alas jyrkkää jääseinää pitkin, kun hän havaitsi, että köysi oli liian lyhyt. Simpson roikkui köyden varassa, eikä Yatesilla ollut voimia kiskoa häntä ylös. Samalla Yates alkoi itse liukua lumessa kohti seinämää. Pelastaakseen itsensä Yates katkaisi köyden. Simpson putosi noin 30 metriä pehmeään lumeen, liukui sen jälkeen alaspäin ja päätyi lopulta jäähalkeaman pohjalle.

Yates oli varma, että Simpson oli kuollut. Hän suuntasi kohti perusleiriä. Simpson oli kuitenkin selvinnyt putouksesta hengissä, ja hän konttasi kolme päivää ja yötä kohti perusleiriä. Hän saapui leiriin hieman ennen kuin retkikunnan muut jäsenet olivat lähdössä pois.

Ensimmäiseksi Simpson kiitti Yatesia siitä, että tämä oli pelastanut hänen henkensä. Tapahtuma herätti paljon keskustelua. Simpson kirjoitti kokemuksistaan kirjan, josta on tehty myös dokumenttielokuva.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...