Matterhornin traaginen valloitus

Sveitsissä sijaitsevan Matterhornin valloitus vaati neljän miehen hengen.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Vuorikiipeilyssä onnistuminen ja kuolema ovat aina hyvin lähellä toisiaan.

Epäonnistumisten jälkeen vuonna 1865 kokenut britti Edward Whymper onnistui kuuden muun miehen kanssa saavuttamaan Sveitsissä sijaitsevan Matterhornin 4 478 metrin korkeuteen kohoavan huipun.

Laskeutuessaan alas vuorelta kaikki seitsemän miestä olivat köydellä kiinni toisissaan. Onnettomuus sattui, kun nuorin ja kokemattomin kiipeilijä, Douglas Hadow, liukastui. Kun Hadow putosi, hän ehti vetää mukanaan kolme muuta miestä ennen kuin köysi katkesi ja loput pelastuivat.

"Yhden tai kahden sekunnin ajan näimme, miten ystävämme putosivat käsivarret levitettyinä. Yksi kerrallaan he katosivat näkyvistä", kirjoitti Whymper myöhemmin.

Kolmen miehen jäännökset löydettiin myöhemmin "muodottomana muistona ihmiselämästä", mutta Lordi Francis Douglasista ei löytynyt jälkeäkään.

Katastrofi järkytti Britanniaa. " on upeaa. Mutta onko se elämää? Onko se velvollisuus? Onko se järkevää? Pitääkö vuorikiipeily kieltää?" kirjoitti The Times. Kuningatar Viktoriakin harkitsi vuorikiipeilyn kieltämistä.

Myös muita retkikunnan jäseniä arvosteltiin siitä, että he eivät olleet tarkistaneet köyttä. Epäiltiin myös heidän katkaisseen köyden tahallaan säilyttääkseen oman henkensä. Lisäksi kritisoitiin sitä, että Whymper oli ottanut mukaan nuoren, selvästikin kokemattoman miehen Matterhornille.

Pieni Zermattin kaupunki, josta retkikunta aloitti matkansa, nousi kuitenkin hetkessä Euroopan kartalle ja kasvoi vuorikiipeilijöiden suosikkikohteeksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...