Valloittiko Mallory Everestin?

George Mallory, jonka ruumis löydettiin Mount Everestiltä vuonna 1999, oli mahdollisesti ensimmäinen maailman korkeimman vuoren laelle kiivennyt.

perjantai 3. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

George Mallory ja Andrew Irvine nähtiin viimeisen kerran 8. kesäkuuta 1924. Tuolloin heidän sijaintinsa oli noin 800 jalkaa Everestin huipulta. Heidän lopullinen kohtalonsa on yhä arvoitus.

Mallory oli vanha Everestin-kävijä

Vuonna 1921 George Mallory otti osaa retkikuntaan, joka valmisteli huipulle nousua ja laati vuorimassiivista ensimmäiset käyttökelpoiset kartat.

Vuonna 1922 Mallory palasi Himalajalle. Hän oli vakuuttunut siitä, että hän pääsisi ensimmäisenä huipulle. Hän kiipesi yhdessä Howard Somerwellin ja Edward Nortonin kanssa, ja vaikka he kaikki eettisistä syistä kieltäytyivät käyttämästä happipulloja, he pääsivät 8 225 metrin korkeuteen ennen kuin heidän oli pakko luopua yrityksestä.

Mallory: "Koska se on siellä"

Mallory halusi kiihkeästi toteuttaa suunnitelmansa. Koska hän oli jo 35 vuoden ikäinen, hän arveli viimeisen mahdollisuutensa koittaneen. Hän puhui itsevarmasti siitä, että pian maailma näkisi hänet huipulla. Hän on kertoman mukaan vastannut "koska se on siellä" kysymykseen, miksi vuorelle nousu oli hänelle niin tärkeää.

Mallory sai elämänsä tilaisuuden kesäkuussa 1924, kun hän osallistui kolmanteen suureen brittiläiseen Everest-retkikuntaan. Tällä kertaa hän käytti happipulloja ja kaikki näytti menevän suunnitelmien mukaan. Noel Odell -niminen avustaja näki Malloryn ja hänen ryhmänsä viimeisen kerran 8. kesäkuuta kello 12.30. Tuolloin he olivat vielä matkalla ylöspäin, mutta koska he eivät enää tulleet alas, ei tiedetä, mitä lopulta tapahtui.

Myöhemmin on löydetty käytetty happisäiliö, ja Andrew Irvinen jäähakku ilmestyi esiin lumesta vuonna 1933. Vuonna 1999 eräs tutkimusretkikunta löysi Malloryn ruumiin. Hänen tyttärensä on kertonut, että Mallorylla oli vaimonsa kuva, joka hänen oli tarkoitus viedä huipulle. Kuvaa ei löytynyt muuten hyvin säilyneen ruumiin luota. Sitä onkin käytetty perusteluna väitteelle, jonka mukaan George Mallory ja Andrew Irvine olivat tosiasiassa ensimmäiset Everestin valloittajat.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...