Vuorikiipeilijä Gerlinde Kaltenbrunner

Gerlinde Kaltenbrunner on ensimmäinen kaikki maailman 14 vähintään 8000-metristä huippua ilman lisähappea valloittanut nainen. Viimeisenä näistä hän huiputti K2:n elokuussa 2011.

torstai 27. kesäkuuta 2013 teksti Amanda Fiegl

42-vuotias itävaltalainen on rämpinyt rinnan syvyisessä hangessa ja sietänyt pakkasia ja kivivyörymiä, jotka ovat saaneet toiset kääntymään takaisin. Veteraanikiipeilijä väittää kuitenkin tuntevansa olonsa "vallan turvalliseksi" valtaosan aikaa.

Miksi kiipeilet vuorille?

Tunnen olevani aidosti oma itseni, kun olen vuorilla ilman mitään ylimääräistä. Täydelliseen keskittymiseen liittyy vapauden kokemus. Ei ole olemassa mitään muuta kuin nousu.

Kannatko mukanasi jotain erityistä?

Tiibetiläistä rannekorua. Sen kivet symboloivat voimaa, energiaa, menestystä ja terveyttä.

Mikä on pelottavin kokemuksesi?

Dhaulagirillä vuonna 2007 oli yhtenä aamuna lumivyöry, joka vei minut ja telttani mukanaan. Kun se pysähtyi, en tiennyt, miten päin olin; oli sysipimeää. Ajattelin silti, että ei hätää, pystyn hengittämään. Minulla on aina valjaissani pieni puukko, joten pystyin viiltämään telttaan reiän. Pelkäsin lumen tukehduttavan minut. Raivasin tieni ulos hyvin hitaasti. Etsin kolmea espanjalaiskiipeilijää, joiden leiri oli ollut lähellä telttaani. Kaksi heistä oli kuollut. Sillä hetkellä kaikki tuntui olevan lopussa. Ensimmäistä kertaa halusin vain pois vuorelta.

Kuinka pääsit yli tuosta kamalasta kokemuksesta?

Mieheni Ralf on myös kiipeilijä ja ymmärtää minua täydellisesti, ja keskustelut hänen kanssaan auttoivat. Tajusin, etten saa tragediaa peruttua, enkä myöskään voi lopettaa kiipeilyä – se on minun elämäni. Vuotta myöhemmin palasin samaan paikkaan. Näin siellä elämäni kauneimman auringonnousun. Ilo ja suru voivat olla niin lähellä toisiaan.

Oletko aina halunnut kiipeillä?

Kyllä. Haaveilin vuorikiipeilijän ammatista jo nuorena, mutten tiennyt, miten toteuttaa unelmani. Olin sairaanhoitaja vuoteen 2003, mistä lähtien olen omistautunut kiipeilylle.

Miten neuvoisit nuorta, jolla on nyt samanlaisia haaveita?

Tärkeintä on tuntea sisäistä paloa. Älä keskity siihen, mitä muut pitävät sinulle parhaana, vaan kuuntele omaa sieluasi, kehoasi ja vaistojasi. Jos todella rakastat jotakin, keksit keinot saavuttaa sen. Ilman intohimoa siinä ei kuitenkaan ole mitään järkeä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...